„Извинете, но ви липсва талант. Оставете безплодните си творчески напъни и вървете да усвоявате някаква друга уважавана и приложима професия“.

„Бездарен“, „безнадежден“, „безперспективен“ – какви ли не етикети е лепвало обществото върху тези, които виждат живота по друг начин. Но така е устроен светът – ако имате творческия заряд да го промените, винаги ще се намери някой, който да е против.

Тези интересни случки от историята доказват, че целунатият от Бог няма как да се преквалифицира в домоуправител.

Фьодор Шаляпин

Бедните студенти Фьодор Шаляпин и Алексей Пешков решили да си оправят малко материалното положение и почнали да търсят работа първо като певци в хор и после като журналисти. Пешков бил взет в хора след неуспешен опит във вестникарството, а на Шаляпин казали, че може да пише, но пеенето не е най-силната му страна. По-късно животът поставил творците по местата им и така в историята останали великият писател Максим Горки и знаменитият певец Фьодор Шаляпин.

Владимир Набоков

През 1916 година Владимир Набоков, по това време още студент в Тенишевското висше училище, за своя сметка издал поетичен сборник. Всичките 67 стихотворения в него били разкритикувани от преподавателя на Набоков – В. Хипиус. Набоков приел критиката за градивна и за щастие не се отказал от писането. Този сборник е единствената книга на Набоков, издадена в Русия приживе, разказва списание 8.

Алфонс Муха

„Абсолютна липса на талант“ — такава резолюция получил младият художник Алфонс Мария Муха от професор Лгота при кандидатстването си в пражката Академия за изящни изкуства. Само след няколко години Муха вече е иконата на стила ар нуво.

Уолт Дисни

Бащата на Мики Маус, собственикът на култовата студия, милиардерът и авторът на стотици анимационни персонажи Уолт Дисни не винаги е бил успешен. В зората на своята кариера е приет на работа като карикатурист в едно издателство, но съвсем скоро бива уволнен заради „непреодолима неспособност за рисуване и липса на въображение и творческа фантазия“.

Стивън Спилбърг

Известният режисьор не бил приет в кинофакултета заради „пълна липса на талант“. Младежът не се отчаял и почукал на вратата на Universal, където показал 20-минутния си филм „Emblin“. Така бил подписан първият му договор.

Алберт Айнщайн

Носителят на Нобелова награда до четвъртата си година изобщо не можел да говори. Най-трудният предмет в колежа за него била… физиката. Въпреки скептицизма на учителите му и убеждението им, че от Алберт няма да излезе нищо, въпреки двойките, бъдещият гений вярвал в своята „физическа изключителност“.

Джузепе Верди

През 1832 година в Миланската консерватория се появил никому неизвестен млад композитор и убедил директора да изслуша творбите му. „Забравете за консерваторията. Ако искате да се занимавате с музика, потърсете си частен учител сред градските музиканти“ – бил отговорът на директора. Доста по-късно Миланската консерватория вече се бори за правото да носи името на великия композитор.

Сред определените за „бездарни“ в младостта си са още Сергей Прокофиев, Исак Нютон, Дмитрий Менделеев, Пьотър Капица, Лудвиг ван Бетховен…

ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg