На заключителната церемония на филмовия фестивал в Сан Себастиан българският филм „Урок” получи наградата за най-добър дебют. Лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше предпочетен от международното жури в състезание с още 12 филма от цял свят. Призът включва почетна статуетка и сумата от 50 000 евро, които се поделят от режисьорите на филма и испанския разпространител на „Урок”.

"Урок" разказва за учителката Надежда - в ролята Маргита Гошева, която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Филмът е създаден в копродукция между Абраксас Филм, Литъл уинг и Скрийнинг имоушънс (България) и Граал Филмс (Гърция), с подкрепата на Американска фондация за България и Централен кооперативен съюз, както и с наградата на телевизия ARTE, получена на Берлинале талент маркет. „Урок” е независим филм, създаден без държавна субсидия.

Наградата от Сан Себастиан е изключително признание за филма. Фестивалът е сред най-престижните световни форуми, един от 14-те акредитирани с категория "А" от международната асоциация на филмовите продуценти FIAPF и най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.

TrafficNews.bg