17-годишната пакистанска образователна активистка Малала Юсуфзай стана най-младият носител на Нобелова награда за мир. Престижното отличие й беше отредено от норвежкия Нобелов комитет „за борбата й срещу потисничеството на децата и младите хора“, съобщи Би Би Си.

Малала Юсуфзай е ученичка от пакистанския град Мингора, област Суато. Тя е блогър и защитник на правата на жените в долината Суат, където режимът на талибаните забранява на момичетата да посещават училище. Заради откритата й борба за правото на жените на образование, тя бе нападната от талибаните.

Отправя първата си публична реч през септември 2008 г. Речта е със заглавие "Как смеят талибаните да ми отнемат основното право на образование?". Когато всички училища за момичета са затворени през 2009 г. по времето на талибанския режим, Юсуфзай започва да пише в блог за Би Би Си Урду под псевдонима Гюл Макай (име на героиня от местния фолклор). Блогът прави популярна нейната кауза. Веднага след като е разкрита самоличността ѝ, към семейството ѝ са отправени заплахи, последвани от опит за убийството ѝ през октомври 2012 г. Тогава тя бе простреляна в главата и врата от въоръжени талибани, докато се прибираше от училище.

Малала бе и сред номинираните за Нобелова награда за мир през 2013 г.

Освен на нея, комитетът присъжда Нобелова награда за мир за 2014 г. и на 60-годишния индиец Кайлаш Сатяртхи, който продължи традицията на Махатма Ганди в родината си и оглави множество различни форми на мирни протести, „фокусирани върху борбата с експлоатацията на деца с цел финансови облаги".

Тази година за Нобелова награда за мир бяха номинирани рекордният брой от 278 души, включително папа Франциск и конгоанският гинеколог Денис Мукуеге.

TrafficNews.bg