Вашите любими песни и мелодии могат да спасят живота ви. Затова не се колебайте да ги споделите с вашите приятели и семейство. Важно е те да разполагат с тази информация. Оказва се, че музиката може да бъде ключ към връщането към живота.

Лекарите често препоръчват на хората, посещаващи свои близки, които са в кома, да им пускат музика, която има специално значение за човека на леглото. Този подход е известен като "значителен стимул", представянето на неща, които са познати и емоционално важни.

Стимулите като тези са толкова силни, че дори могат да събудят хора, изпаднали в дълбока кома. Ето 15 песни, които са сътворили чудото:

1. Adele - Rolling in the Deep

Историята: През 2011 г. 7-годишната Шарлот Неве получава мозъчен кръвоизлив, който я докарва до състояние на кома, което лекарите определят като безнадеждно. Те казват на близките, че Шарлот няма да се събуди. Майката на момиченцето се готви за най-лошото, когато по радиото чува, че награда "Грами“ за 2012 г. печели песен на Адел. И то не коя да е, а любимата на майката и дъщерята. Майката на Шарлот започна да пее песента и за нейно учудване Шарлот се усмихна. Това била първата реакция на детето, откакто попадна в комата. Два дни по-късно тя говорила и ставала от леглото.

2. James Blunt - You’re Beautiful

Историята: Родителите на 5-годишната Клаудия Деалвис били съкрушени от мъка, когато тя паднала от балкона, вследствие на което счупила черепа си и изпаднала в кома. Тя била в кома за 10 дни без никакви признаци за подобрение, когато "You're Beautiful", една от любимите песни на Клаудия, зазвучала от болничното радио. "Забелязахме, че започва да се движи леко и знаехме, че ще се събуди“, споделя  баща й. Когато момиченцето отворило очи, родителите били на седмото небе.

3. The Mack & Mabel soundtrack

Историята: Джон Флин, изпълнителен директор на лондонска фирма, преживява три сърдечни байпаса за по-малко от 24 часа през 2012 година. Малко след това той изпада в кома в резултат на тежко вътрешно кървене. Джон не реагира шест дни, докато един от синовете му не започне да му пуска музика от плейлиста на баща му. Когато засвирил саундтрака на Mack & Mabel, Флин започнал да барабани с пръсти по болничната кушетка.

Флин, който се занимава с инвестиции в продукциите на „Уест Енд“, по-късно получил възможност да инвестира в Mack & Mabel. Макар че обикновено не влагал пари в шоута на „Уест Енд“, той направи изключение този път.

4. Green Day - American Idiot

Историята: През 2005 г. Кори Джордж бил огромен фен на Green Day. Кори претърпял автомобилен инцидент на деветия си рожден ден и изпаднал в безсъзание за две седмици. Само машини поддържали живота му. Тогава на майка му ѝ хрумва да пусне любимия му албум на бандата - American Idiot. Кори отворил очи и след по-малко от час движил пръстите си.  пръсти и пръсти. 

5. The Charlie Daniels Band - The Devil Went Down to Georgia

Историята: През 2009 г. Джарет Карланд прекарва четири месеца в кома, след като е блъсната от кола. Лекарите били обезърчени и не давали никакви шансове на Джарет. Ако оживеел, той щял да бъде във вегетативно състояние до края на живота си. За да се опитат да го изкарат от комата, родителите му непрекъснато му пускали любимата негова песен.  Необходими били много повторения, но в крайна сметка Карланд реагирал. Почти година по-късно той благодари на Чарли Даниелс лично.

6. Robin Gibb - Don’t Cry Alone

Историята: През 2012 г. Робин Гиб бил покосен от пневмония. Тъй като имунната му система била слаба от битки с рак на черния дроб и рак на дебелото черво, както и химиотерапията, Гиб изпаднал в кома. Той обаче се събудил с вик, когато съпругата и синът му му пуснали песента "Не плачи сам" - класическо парче, отбелязващо 100-годишнината от потъването на Титаник.

7. The Rolling Stones  - (I Can’t Get No) Satisfaction

Историята:  Сам Карът бил на 17, когато излязло парчето на Роулинг стоунс и на 60, когато същата песен го събудила от кома.

8. Robbie Williams - Angels

Историята: Може би си спомняте ужасяващата история на австрийската гражданска Керстин Фрицл. Тя попадна в новините преди няколко години, когато бе открито, че момичето е живяло в мазето с майка си/сестра си. Да, Елизабет е била и майка, и сестра на Керстин. Баща й/дядо й Йозеф Фрицл е затворил дъщеря си Елизабет под земята в продължение на 24 години, многократно я е изнасилвал, вследствие на което тя му родила седем деца, едно от които Керстин. Когато Кристин се разболява през април 2008 г., Елизабет убеждава баща си, че Керстин трябва да отиде в болницата. По-късно тя успешно е събудена от медицинско-предизвикана кома с песни на Роби Уилямс, за които се смята, че са слушали в мазето.

Престоят на Кърстин в болницата разкрива ужасната тъмница, в която са били държани, а Йозеф е осъден на затвор.

Ето останалите 7 песни, които са подействали съживително на деца и възрастни:

  1. Bryan Adams - различни песни
  2. Jessie J - Rainbow
  3. Bon Jovi - Livin’ on a Prayer
  4. Si Cranstoun - Dynamo
  5. Psy -  Gangnam Style
  6. Righteous Brothers - Unchained Melody
  7. Bruno Mars - Just the Way You Are