О, природа! Понякога е твърде лесно да се забрави колко луда и невероятна може да бъде нашата планета.
От върховете на плаващи планини в Китай към дълбините на Великата синя дупка, съществуват някои природни явления, които могат да ни помогнат да оценим истински голямата и стара планета, на която живеем.
Събрали сме в нашата галерия 10 великолепни кадри, на които да се възхитите.

1. Paria Canyon, Аризона. "Вълната" в Paria Canyon се формирала през последните 85 милиона години от различни слоеве варовик. Намира се в северната част на щата Аризона, на юг от границата с Юта. Национално известен със своята красота, Paria Canyon има много високи стени набраздени с ивици пустинен лак, огромни червени скали амфитеатри, пясъчни арки, гористи тераси и висящи градини.

2. Пещера в Юкатан / Cenotes/, Мексико. „ Cenotes” са естествени природни отвори, намерени в Мексико, които формират покривът на подземна пещера. Много от тях са свързани чрез серия от подводни реки, които създават някои от най-забележителните спортове -подземно гмуркане.

3. Национален парк Жанджайе в Хунан,Япония. Националният парк Жанджайе се намира в североизточната част на провинция Хунан (Нunan) и е първият горски парк в Китай. Той е създаден през 1982 година. Четири години по-късно е включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО. В парка Жанджайе има много спиращи дъха с красотата си гледки, в него могат да се наблюдават в естествената им среда различни видове птици и животни. Паркът е известен със странните си върхове, красивите си долини и великолепните си гори.

4. Пещера Джейта - Гротто, Лебанон. Огромна варовикова пещера, простира се повече от 5 мили под земята. Отвътре не е просто красива, но и вълнуваща.

5. Великата синя дупка в Белиз е подводна дупка, близост до бреговете на Белиз. Белиз е малка държава, намираща се в Латинска Америка и граничи с Мексико и Гватемала. Страната е дом на голямо разнообразие на представители на животински и растителен свят, а също и на коралови рифове.

6. Салар де Уюни в Боливия е най-голямото и най-впечатляващото езеро. Всяка зима то се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. През лятото водата му пресъхва, откривайки утаени пластове минерали, предимно соли, на места с дебелина 6 м. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало. В този период по дъното на Салар де Уюни може да се пътува с кола.

7. Националният парк Редуд, Калифорния, САЩ. Националният парк Редуд (английски: Redwood), в буквален превод „червено дърво“ или другото име на секвоята, в действителност паркът е наречен на вида вечнозелена секвоя (Sequoia sempervirens)) се намира в САЩ, покрай северното крайбрежие на Калифорния. Паркът се състои от дъждовни иглолистни гори в които растат вечнозелените секвои, най-високите и големи дървета на планетата, прерии, археологически находки, реки и 60 км красиво крайбрежие.

8. Водопад Виктория, Замбия и Зимбабве. Виктория е водопад (по-точно, група от водопади) на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от местните езици означава гърмящ дим), навярно защото в равнината около Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада.

9. Големия призматичен извор (Grand Prismatic Spring) в Уайоминг, се намира в най-стария национален парк в света – Йелоустоун. Този прелестен горещ извор се нарежда на първо място по големина в САЩ и на трето в света. Диаметърът му е около 91-92 м. а дълбочината около 50м. Изумително красиво обагрените му води дължат невероятните си цветове на различни видове бактерии, живеещи при различна температура в отделните части на водоема.

10. Пътят на великана - природното чудо на Ирландия (Giants Causeway) Великанската пътека е едно от най-ярките творения на природата. Уникалните скални образувания са се формирали на североизточния бряг на графство Антрим, близо до град Бушмилс, Северна Ирландия. Пътят се спуска от крайбрежието към морето и е съставен от каменни колони, чиито форми са толкова правилни, че все едно са сътворени от човешка ръка. Техният брой е около 37 000.

Цветелина Велкова