Блясъкът, който първи приковава очите на хилядите посетители на реставрирания български храм "Св. Стефан" в Истанбул, идва от Пловдив, благодарение на пловдивчани, които милеят за културното ни наследство.

Големият позлатен купол, величествено извисяващ се над града на около 40 метра височина, е произведен от пловдивска фирма, след като тя получава зелена светлина да стане част от грандиозния екип, участващ в реставрирането на единствената по рода си Желязна църква. Православният храм в квартала "Фенер" край брега на Златния рог в Истанбул силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед, а от камбанарията му може да се съзерцава Босфора.

През 2010 година група общественици и патриоти от град Пловдив - Лука Станчев, д-р Иван Чомаков, Тодор Петков, Жорж Трак и др. стават благодетели в мисията по ремонт на православния храм. В събирането на средства за куполите се ангажира Гражданският клуб, а средства даряват бизнесмени, художници, общественици, граждани - патриоти от Пловдив.

Те ангажират пловдивската фирма с проекта по изработката на купола на Желязната църква в Истанбул. От 1997 година предприятието, дало своя отпечатък върху Желязната църква, произвежда титанизирани куполи на храмове в златен цвят. Куполът на "Св. Стефан" изработват по патентовани от фирмата високи технологии, а монтажът на съоръжението се извършва от смолянска фирма. 

Това разказаха за етапите по реставрационния процес от фирмата изпълнител пред репортер на TrafficNews.bg 

През 2014 година същите пловдивчани на чело с Лука Станчев решават да възстановят колона на Борис I в Албания, като това е само част от мащабната дейност по опазване и популяризиране на културно-историческото наследство. По негова инициатива в родния му град са поставени паметни плочи на Йордан Йовков, Борис Христов и паметникът на Атанас Кръстев (Начо Културата) в Стария град, барелефът и паметникът на Светите братя Кирил и Методий. Популяризира и организира възстановяването на много българските културно-исторически паметници в Турция, Гърция, Македония, Албания, Хърватска.

Лука Станчев е председател на Пловдивския граждански клуб и активен реставратор и благодетел, който описва своята кауза по следния начин:  „Моето виждане е, че България граничи със себе си – историческата памет в днешните граници ще се намери кой да я поддържа – милиона сме, но извън границите? Днес българската памет се руши, краде се, губи се и изчезва! А народ без памет – реална, не измислена, е обречен на изчезване и забрава! Ето това ме кара и ми помага да вървя по следите!“.

Ремонтът на Желязната църква, с ръководителката на реставрационния екип Фикрие Булнмаз, отнема цели 7 години, а вложените средства са над 16 млн. турски лири или около 7 млн. лева. Това е единственият православен храм в света, чийто скелет е изграден от желязо, а всички са запленени от приказния му изглед и нетрадиционното му оформление и фасада, съвсем нетипична за източноправославен храм. Фундаментът на църквата е поставен на 25 октомври 1859 г.