„Още мислим за конкурса за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”, а и сега конкурсите са забранени”. Така лаконично отговори на въпрос на  репортера на PlovdivTime кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В същото време от обява на сайта на общината става ясно, че на 10 декември предстои конкурс за възлагане на управлението на Комплекс за социални услуги „Св. Георги”. Документите за избор се приемат то 9 декември.

Припомняме, че в края на април от Община Пловдив обявиха, че процедурата ще започне, след като падне мораториумът за провеждане на конкурси за държавни служители, наложен от 45-ото Народно събрание. Очакваше се тогава Конституционният съд да се произнесе по законността на мораториума.  Изискванията за бъдещите кандидати бяха ясни. После обаче темата бе забравена.

В момента изпълняващ длъжността е един от най-добрите реставратори на мозайки доц. Елена Кантарева-Дечева, която бе част от екипа, вдъхнал живот на безценните паметници на културата, експонирани в Епископската базилика.

Кантарева бе заместник-директор на Общинския институт и пое поста след напускането на Богомил Грозев. Веднага, след като застана начело на „Старинен Пловдив”, тя сподели пред медията ни, че все още не е решила дали ще участва в бъдещ конкурс.

От години ОИ се ръководи от временно изпълняващ длъжността. През 2006 г. бе проведен конкурс, спечелен от Весела Илиева, дългогодишен специалист в „Старинен Пловдив”. През 2012 г. тя бе освободена от тогавашния кмет Иван Тотев заради лоша финансова дисциплина. След това постът бе заеман последователно от Амелия Гешева, Минко Кафтански, Йордан Илиев и Богомил Грозев. Всички те бяха и.д. директори.

За целия период от 2006 г. насам бе проведен само още един конкурс – през 2017 г. Тогава единственият допуснат  кандидат бе археологът Надежда Кирова-Йовчева от София. Комисията обаче не даде достатъчно точки за концепцията ѝ и конкурсът бе прекратен.

Здравко Димитров коментира и темата за проекта за реставрацията и експонацията на археологическите паметници на Небет тепе и Източната порта.

„Документацията е в Националния институт за недвижимо културно наследство. Когато бъде одобрен, ще се задвижи процедурата по издаване на разрешение на строителна площадка. Смятам, че ще се справим със сроковете”, коментира кметът.