„Небет тепе е един изстрадан обект, който преди повече от 12 години имахме желание да го направим, но по обективни и субективни причини не се случи. Знаков обект за Пловдив. Само ще дам пример: Милчо Левиев – голям българин, голям пловдивчанин, който си отиде обиден от нас,  пожела въпреки всичко да разпръснем тук праха му. И ние го направихме”, каза кметът Здравко Димитров по време на церемонията за първа копка по проекта за реставрация, консервация и социализация на безценния за България археологически паметник.

Зико пожела успех на екипа, за да стане мястото още по-привлекателно и след година да привлича още повече туристи и пловдивчани.

„Доста дълго време с общи усилия ни костваше целия процес заедно с проектантите и строителя. Надявам се, че всичко това ще се забрави като трудности и оттук нататък ще започне здравата работа. А догодина в края на лятото да се поздравим с един обновен комплекс. Този проект е доказателство, че екипът ни държи културните обекти в града”, каза и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

За проекта за Небет тепе говори и проектантът арх. Румяна Пройкова: ”Изключително труден  обект е този. Аз ровя тук не от 12 години, а отпреди това. Обектът е забележителен –  акрополната част на древния Филипопол. Най-важната – акрополната част, е по северната стена и до скалите е частта, която имаме амбицията да покажем по един значим начин. Стените тук са древни, те не могат, не трябва  да бъдат надграждани. Това, което можем да направим, е да изчистим цялата среда в един зелен килим. Да се очертае графиката на археологическите структури – както с поглед отвисоко, така и долу. Обектът започва от бул. „Шести септември”,  от подходите към него и е много трудно за овладяване. Съсредоточили сме се оо един скромен, сдържан, лаконичен начин да експонираме тази древна археология”.

Проучвателят на археологическия паметник София Христева уточни, че тепърва предстои среща с проектантите, за да се разбере кога ще започне да работи и археологическият екип.

Небет тепе и Източната порта са двата обекта заедно, които заедно със зоната около тях, ще бъдат реставрирани, експонирани и социализирани в рамките на  проекта "По крепостните стени на Филипопол". Той се реализира по приоритетна ос "Регионален туризъм на оперативна програма "Региони в растеж".

За реализацията са заложени  8 012 202, 52 лв. 6 милиона от тях са безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 003 050 лв. съфинансиране са заем, който общината изтегли от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове". Очаква се и за този проект, както и за повечето инфраструктурни инвестиции, да бъдат нанесени корекции с цел да се компенсира скокът на строителните материали.

"По крепостните стени на Филипопол" е важен за града, тъй като има за цел да бъдат реставрирани, консервирани и социализирани два от най-значимите археологически обекти с национално значение - Небет тепе и Източната порта