Филмът на Мариус Куркински "Засукан свят" открива 33-тото издание на фестивала "Киномания" в Националния дворец на културата. Лентата е по едноимения разказ на легендарния Николай Хайтов, който е поместен в сборника "Диви разкази". "Киномания" стартира на 14 ноември и ще продължи до 28 ноември. Програмата предлага на зрителите разнообразна палитра от филми. Ключов акцент е "Нарисувай ми тъга" – специална вечер на Тео Ушев с кино-концерт и единствена прожекция за България на "Физика на тъгата" по едноименния роман на Георги Господинов.

Специално внимание се обръща на 50-годишнината на един от знаковите български режисьори и актьори Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов.

"Това за мен е сериозно събитие, защото още като студент съм посещавал "Киномания" и съм гледал филмите на големите световни режисьори. Не съм предполагал, че някоя година и с мой филм ще се открие този форум", казва Куркински.

По думите му "Засукан свят" е нов български игрален филм по произведение на класически български писател, но тук важно е да се подчертае и самооценката на автора. За себе си мога да кажа, че се подписвам и заставам зад филма с цялото си сърце и ценностите, които нося, категоричен е актьорът.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция в Киномания (14 ноември, зала 1) ще имат възможността да проследят съдбата на Милю – малкият човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".

Премиерните заглавия в зала 1 са: 16 ноември – „Един дъждовен ден в Ню Йорк”, режисьор Уди Алън; 23 ноември „Болка и величие“, режисьор Педро Алмодовар, които вече дават заявка за потенциални хитове.

Мариус Куркински на 50! Царят на моноспектаклите празнува юбилейДокументален филм на Георги Тошев разказва за живота на любимия на поколения актьор