Любимият на редица българи актьор Мариус Куркински празнува юбилей. Царят на моноспектаклите у нас навърша 50 години. По повода ще бъде излъчен документален филм на журналиста Георги Тошев, който разказва за житейския път на актьора. Прожекцията на "Мариус зад кулисите" ще бъде от 20:00 ч. в столичното Кино "Култура" на улица "Сан Стефано" 22.

Лентата дава отговор на ред въпроси - как Ивайло Стоянов се превърна в Мариус Куркински, на какво се дължи феномена на неговата популярност, защо преди четири години той се отказа от публични изяви и оттогава рядко дава интервюта, защо в едно предаване на "Шоуто на Слави" помоли да престанат да се занимават с личния му живот.

Роден на 15 октомври 1969 г. в Нови Пазар, Куркински постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна едва на 12-годишна възраст, а след това в театър "Щурче" на братя Райкови. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров. 

Актьорът поставя моноспектакли на Чехов, Достоевски, Платонов, Хайтов. Умението му да задържи вниманието на публиката, докато е сам на сцената, е повече от впечатляващо. Спектакли като "Самият човек", "Сътресение", "Сънят на смешния човек", "Юбилей", "Черното пиле" държат наблюдаващите на ръба на седалките в театралния салон. Съзнанието на публиката бързо потъва в магията, съпътстваща актьорската игра на Мариус.

През март актьорът получи наградата за ярко постижение в театралното творчесто, учредена през 2018 г. от фондация "Проф. Крикор Азарян".

"Светът е чудовищна сграда. За него не ми се говори изобщо. Години, хилядолетия наред е бил място за изтребление, но пък ето, театърът е друго място", казва Мариус.

Филмът му "Засукан свят" е откриващата лента на тазгодишното издание на фестивала "Киномания". Лентата е по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази", а представянето му съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на писателя. Зрителите в София ще могат да го гледат на 14 ноември от 19:00 ч. в НДК.