Община Пловдив ще започне аварийно укрепване на сграфитото „Захарий Зограф” от Димитър Киров, което бе частично разрушено след буря. Тези дни ще бъде издигнато скеле и ще бъдат взети проби за изготвянето на проекта за технологията на реставрацията от експерти в ОИ "Старинен Пловдив". Проектът трябва да бъде съгласуван в Националния институт за недвижимото културно наследство. Това се случва, след като междуведомствена комисия посети мястото и излезе с протокол и препоръки.

„Все още не сме наясно дали процедурата ще изисква само проект за технология, или  и изготвяне на технически проект.  Специалистите тепърва ще излязат с позиция дали ще реставрираме само засегнатата част, или и по-голямо пространство. Както знаете, има и подкожушване на други места”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Той поясни, че след това при актуализация на бюджета на Пловдив, ще предложи Общинския т съвет да отпусне средства за реставрацията.

„Няма да оставим това произведение на изкуството в подобен вид. То посреща туристите в Стария град и е важно да бъде възстановено. Така ще отдадем почит и към създателя му Димитър Киров”, каза още Панов.