„Честит 1-ви ноември, съвременни будители. Днес произнасяме имената на възрожденците, учителите, революционерите, историческите личности, тези, които наричаме будители. Народът ни е оживял благодарение на тях. Успял е да съхрани имената им и спомена за делата им“, каза кметът Здравко Димитров преди празничното шествие по повод Деня на народните будители днес в Пловдив.

След него водосвет отслужи пловдивският митрополит Николай и празничното шествие потегли по Главната, предизвиквайки небивал интерес сред хората. Припомняме, че за първи път в съвременната ни история почитаме първи ноември по този начин.

В дефилето се включиха представителни групи от пловдивските училища, а най-отпред бяха музикантите от военния оркестър. Множеството се спря на стълбите на Каменица, където хорът на пловдивските момчета изпълни химна на Пловдив и песента „Питат ли ме дей зората“.

В това време на площад „Стефан Стамболов“ на голям видео екран вървяха посланията на децата, участници в конкурса „Народните будители и аз“, чийто организатор бе в основата и на шествието. То завърши на площад Централен, където върви програма с участието на талантливи пловдивски деца.

Галерия: