На официална церемония под тепетата ще бъде връчено престижното отличие „Награда Пловдив“. Статуетките са отредени за творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година. 

Общо 79 са предложенията, които бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през 2019 година в общо 12-те категории. Голям бе и интереса към новата категория Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата, която бе въведена за първи път. Припомняме, че за първи път тази година наградата за всяка категория е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева.

Предвид извънредното положение и мерките във връзка с COVID – 19, Община Пловдив взе решение тази година самото награждаване да се състои в две части. Всички победители получиха своята парична награда още през май. Те бяха обявени със специално видео обръщение от Кмета на Пловдив Здравко Димитров на 23 май.

Официалната церемония, на която ще бъдат връчени статуетките „Награда Пловдив“ и дипломите ще се състои утре вечер - 1 септември 2020 г. от 19 часа на Римския стадион.

Музикален домакин на събитието е Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив с директор и главен художествен ръководител проф. д-р Даниела Дженева. Водещи на церемонията са популярните телевизионни лица, водещи в БНТ-2 Златка Далчева и Владислав Севов

Автор на сценария е големият български поет, драматург и писател Недялко Славов.

Официалната церемония можете да гледате на живо и на двата екрана, които ще бъдат разположени до Римски стадион и до археологията на пл. Централен.