„Забележките по проекта за Небет тепе са отстранени. В момента проектантите работят по графичната част на документите и във вторник или сряда ще ги внесем в Националния институт за недвижимо културно наследство”, обяви зам.-кметът по „Строителство и инвестиции” Пламен Райчев, предаде Plovdivtime.bg.

Припомняме, че още в началото на месец ноември 2021 г. разказахме за проблема. Местната администрация обаче не реагира. Ситуацията се промени в началото на януари 2022 г., когато подчинените на кмета Здравко Димитров обявиха, че проблем има.

Добрата новина е, че все пак последва реакция и явно отговорните за изготвянето на документацията са свършили работата си.

Зам.-кметът Пламен Райчев съобщи за медията ни и че в понеделник представители на Община Пловдив ще вземат вече одобрения от НИНКН и Министерство на културата проект за Източната порта. Веднага след това документацията ще бъде предадена на главния архитект Димитър Ахрянов, който ще издаде строително разрешение.

С този документ най-сетне ще започне реализацията на мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол” на стойност внушителните близо 9 млн. лв., в който са включени две знакови за Пловдив забележителности паметници на културата от национално значение – Небет тепе и Източната порта, както и подстъпите към Небет тепе.

Срокът за реализацията финансирания с евросредства проект е 2023 г.

Кметът: Работим по отстраняването на забележките за Небет тепеСпоред него проектът ще се осъществи