Проф. д-р Даниела Дженева бе отличена с най-високата награда на Съюза на музикалните и танцовите дейци – „Кристално огърлие“. То ѝ бе връчено за изключителен принос към българския фолклор на финала на грандиозния концерт по случай 60-годишнината ѝ. 

"Тя допринася за изследването и популяризирането на фолклора и има изключителен принос като преподавател и хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъл "Тракия", аргументира се председателят на Съюза Станислав Почекански. 

Вечерта беше посветена на българския танц и музика и показа на сцена най-високите постижения в творчеството на проф. Дженева. Танцьорите, музикантите и певиците представиха с огромна емоция и обич към Дженева всичко онова, което са създавали съвместно през годините, а то е много - 40 години на сцена, 32 от тях като лице и двигател на ансамбъл "Тракия".

"Горещото сърце на Даниела ни събра, въпреки необичайната ситуация. Тя е достойна дъщеря и последовател на своя баща проф. Кирил Дженев. Нейно дело са едни от най-интересните танци в новия репертоар на ансамбъла“, сподели проф. Любен Досев и разказа детайли от артистичната биография на Дженева. 

На финала "виновничката" за вдъхновяващия празник сподели огромната си  благодарност за вниманието на публиката, която за пореден път аплодира на крака ансамбъла. 

"Гордея се с моите колеги, аплодирайте ги отново, те знаят колко ги обичам. Ще ви споделя, че само за няколко дни направихме голям шлем с концерти в Националния дворец на културата, Двореца на спорта във Варна и Дома на културата в Пловдив, при това с различни програми", съобщи развълнувано Дженева. 

Сцената бе отрупана с цветя от фолклорни състави и училища по изкуства, политици, общественици и почитатели, които не пропуснаха да изразят поклона си пред труда на проф. Дженева и нейните артисти.