Възпитаникът на Пловдивския университет Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова от Софийския университет ще защитават интересите на българската младеж на най-високо международно ниво като младежки делегати в ООН. На 11 януари от 18.30 часа двамата ще проведат първото си онлайн събитие наживо на страницата на фейсбук страницата на програмата "Български младежки делегати към ООН" , в което ще представят себе си и ще обявят резултатите от проведената анкета миналата есен, чиито опорни точки ще се превърнат в приоритети за мандата им 2020/2021 г.

Тодор е роден през 1996 г. в Стара Загора. Завършва е право в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Основният му интерес е международното право и правото на Европейския съюз. През 2018 г. се сертифицира и вписва като медиатор към Единния регистър на Министерство на правосъдието. Участва в състезанието по международно право Philip Jessup от 2017 до 2020 г. първо като участник, а по-късно и като треньор. През 2018 г. е отличен с приза за най-добър говорител на националните кръгове. Главен съдия е на редица състезания по дебати и право, включително и SHRSS 2019. Освен това е участвал, тренирал отбори и съдийствал на националното студентско състезание по медиация. През 2020 г. е избран за български младежки делегат към ООН.

Кристиана е родом от морската столица и там е учила в Първа езикова гимназия. Завършила е бакалавър “История” и магистратура “Кризи, конфликти и дипломация” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Втората си магистратура “Международни отношения” завършва в Утрехт  (Холандия). В момента е учител по английски език в ОУ “Христо Ботев” във Варна по програма “Нов път в образованието” на фондация „Заедно в час” и национална програма “Мотивирани учители”.

Заради безпрецедентната здравна криза заради пандемията от Ковид-19 двамата млади представители на България в ООН поемат мисията си по-късно, но се надяват да изпълнят мисията си достойно.

Заедно с Кристиана и Тодор в представянето на приоритетите на младежките представители в ООН ще бъде презентиран и екипът, който стои зад тях. А сред активните млади хора, които ще работят за каузата, има и много пловдивчани.

Екип “Връзки с обществеността” е със силно пловдивско присъствие в лицето на Владимир Гешев и димитър Фердинандов. Заедно с тях за информираността на гражданите ще се грижи и Теодора Стаменова.

Преводачите в екипа на Българските младежки делегати към ООН за тази година са Аксиния Миланова, Кирил Стумбов, Миглена Богданова, Мурад Касим и Симона Стоянова! Техният професионализъм и владеене на английски и/или френски ги прави отбор мечта за превеждане на документи, видеа, интервюта и какво ли още не, представят се те.

Създатели на графично съдържание в екипа са пловдивчанката Александрина Димитрова и Мириан Методиева. Те са отговорни за уникалния дизайн, който ще виждаш не само в постовете ни в социалните мрежи, но и в бъдещите ни проекти, които ще бъдат представени.

Ивана Панева е създателят на текстово съдържание в екипа. Младите читатели ще имат възможността да проследят почерка ѝ в много от постовете в социалните мрежи, както и в статии на уебсайта.

"Български младежки делегати към ООН"  е програма, която се осъществява от Дружеството за ООН в България с подкрепата Министерството на външните работи в партньорство с Националния младежки форум и други. Програмата има за цел да излъчи представители на българската младеж на най-високо международно ниво, които трябва да бъдат на възраст между 18 и 29 години и биват избирани всяка година след задълбочена селекция. Българските младежки делегати към ООН имат за задача да идентифицират предизвикателствата пред младите хора в България и да защитават техните интереси в Организацията на обединените нации. За тази цел, делегатите провеждат ежегодна анкета сред младежи от цялата страна, чрез която определят основните проблемни точки, а след това ги адресират пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. От една страна, по този начин те се застъпват за потенциалното намиране на решения на най-високо международно равнище, а от друга страна, работят на местно и национално ниво за позитивно влияние върху сферите, посочени като проблемни в анкетата.