Живописецът Константин Константинов представя изложба живопис „Улични пастири“ в Градската галерия на Главната на 4 ноември от 18 ч. Платна в различни размери и стилова техника оформят експозицията му.

Художникът реализира изложбата в голяма творческа пълнота. Над 50 картини заемат галерийното пространство, отразявайки най-новите постижения на автора. Константин работи динамично в съвременното изкуство с подчертано собствен подход и способи в изобразяването.
Отделната творба носи индивидуална емоционалност и заедно с това творбите от изложбата си взаимодействат в многогласие от цвят и форма, споделя живописецът.

В „Улични пастири” той визуализира богатството на минимализма, експресионизма, стрийт арт, които пораждат ефекта от стиловата симбиоза. В случая водещо у автора е преминаването от стил в стил и едновременно с това да не бяга от себе си. За него всеки стил отразява различно пространство в сетивността на художника, а комбинацията между стиловете създава творчество.

"Творчеството на Константин е силно авангардно, безкомпромисно, безупречно категорично, без норми и ограничения. Той размества неподвижните хоризонти, създава усещането за свобода, а зрителят придобива в съзнанието си простор за безграничност", анализира изкуството му кураторът Каролина Панаинте.

Изборът на „Улични пастири” за заглавие на експозицията е ново доказателство за авангардността на този автор. С това абстрактно мото той влиза още по-убедено и с по-ярък профил в територията на ethnologia urbana („етнология на града”), като комбинира фолклорни архетипи и прототипи с иновациите от стрийт арт.

Константин се съсредоточава върху играта в изкуството, оказваща значително влияние на артистичния резултат. Често в него откриваме и елегантно хумористично съдържание. То предизвиква зрителя да потърси невидими на пръв поглед признаци и смисли в картините, да общува по-задълбочено с тях и да бъде воден от скритите кодове, които се превръщат в предизвикателство за разкриване и преоткриване на изобразеното.

"Да овладяваш стихията на боите" - лаконичен е в метафора Константин. Той постоянно търси преображенията на мисълта и всяка поредна негова експозиция идва като очаквано събитие на новото. Изложбата е първа за автора в пространство на Градска художествена галерия-Пловдив. Тя е своеобразно влизане в центъра на изкуството на хилядолетния град, по който Константин се движи в реалното физическо пространство, а неговите „Улични пастири” водят из пространствата на духа!