Еднодневна работилница за представяне на традиционни техники за работа с естествени материали се проведе през уикенда в Културно-информационен център „Малтепе“.

Събитието е по проект, финансиран от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Арх. Кубрат Милев, арх. Николай Маринов, арх. Ирина Аргирова и майстор-грънчарят Радостин Ганев грабнаха вниманието на аудиторията с лекциите си за традиционните похвати в строителството с естествени материали и културното наследство.

В лекцията „Традиционни похвати в строителството с естествени материали", участниците се запознаха с основните понятия в областта на естествените материали и техните характеристики.

Бяха  разгледани материалите и строителните техники, които са използвани във времето по българските земи. По-детайлно се акцентира на 2 техники - кирпичената зидария и плета, както и приложението им в съвременните строително-технически изисквания, норми и наредби.

В лекцията „Културно наследство, материално и нематериално“, бяха обсъдени методите за опазване на културното наследство - консервация, реставрация, реконструкция, интерпретация и адаптация.

Всички участници се включиха в демонстрациите по изработка на стена посредством техниката „плет“ използвайки леска, подготовката на кирпичени тухли и стена посредством зидане с кирпич и източване на глинен съд на грънчарско колело.

За изпълнението на проекта Културно-информационен център „Малтепе“ бе оборудван с нова техника - двойно крачно грънчарско колело, рафтове за експозиция,  и работна маса - всички те ще бъдат използвани за работилниците с деца.

Заснетото кратко видео, подготвените демонстрационни пана и новопридобитите знания пък ще бъдат приложени за разработка на методика на детската образователна игра на тема „Приложението на глината в строителните техники в хода на човешката история“.