Магичната музика и танц от "Земята на Орфей" и "Пътят към Тракия" на фолклорен ансамбъл "Тракия" поведе публиката към първата категория - "Художествена литература и хуманитаристика". Наградата взе поетът и драматург Александър Секулов за пиесата "Одисей" на Пловдивския драматичен театър, съобщава plovdivtime.bg.

"Както знаете, живеем в свят, в който посоките за пътуване, стават все повече, а за сметка на това Итаките стават все по-млко. Ние имаме изумителния шанс да живеем в град, който е Итака, град за завръщане. И повярвайте ми, няма нищо по-хубаво за сърцето от това да направиш нещо за града, който те е родил и отгледал. За мен и колегите ми от Драматичен театър-Пловдив създаването на този спектакъл бе огромен дълг към паметта на града, към неговия дух, неговата чест и към неговата гордост", каза Секулов, който бе първият отличен на церемонията.

След това бе връчен призът в раздел "Художествен превод" на Манол Пейков за поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“. Наградата получи колегата му от издателство "Жанет 45" Красимир Лозанов, който предаде посланието на Пейков с благодарност и гордост за признанието.

Теодор Караколев спечели в раздела за журналистика за публикациите си по тема архитектура, градска среда и културно-историческо наследство. Той благодари и не пропусна да спомене името на големия общественик и журналист Пенка Калинкова, напуснала ни преди време, която посвети голяма част от живота си да разказва истории за безценното културно-историческо наследство на Пловдив.

В категорията "Архитектура" спечели арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за преустройството на част от ДЕТМАГ „Снежанка” в художествената галерия „Капана”.

"Една номинация в тази категория, това във футбола се нарича служебна победа. Но ние все пак сме дълбоко поласкани, че бяхме предложени от две много авторитетни институции - Градска художествена галерия и фондация "Пловдив 2019". Аз ще се възползвам от възможността да сее обърна към кмета на града. Нужна е една малка сума, за да се завърши фасадата на сградата. От година и половина стърчат едни железа, които за някои може да изглеждат като произведение на изкуството, но за болшиството хора е недобре свършена работа. Познавам ви и знам, че със замах ще завършите това, което вашият предшественик започна", каза арх. Петко Костадинов, след като получи наградата.

Призът в раздел „Музика” отиде при проф. Милчо Василев за двата му юбилейни концерта по повод 70-годишнината му.

"Щастлив съм, че получавам тази награда в такава жестока конкуренция. Щастлив съм, че съм роден в този град, че извървях своя творчески път в този град, че този град ми дад толкова много. Но тази награда не е само моя - ако не беше Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, ако не бяха колегите, фолклорният ансамбъл на АМТИИ, може би нямаше да я получа. Щастлив съм, че сега, когато идва моментът да се отдам на заслужена почивка, получавам и това признание", каза маестро Василев.

Спектакълът „Одисей” е голямото театрално събитие на отминалата 2019 г. и също получи награда „Пловдив”.

"Пловдив ни зареди с огромната си атомна енергия, с хилядолетната си история, с енергията, която разбива всички клишета", каза директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев и благодари на всички 300 човека, които помогнаха да се сбъдне "Одисей". Той благодари и на пловдивската публика, която е въздигнала спектакъла.

"Признателна съм на град Пловдив и Драматичния театър за това, че станаха втори мой дом. Всяко завръщане тук е празник и ми носи надежда за предстоящо чудо", каза и режисьорът на "Одисей" Диана Добрева.

Ангел Герджиков пък бе отличен в раздел „Изобразително изкуство” за изложбата си „Забравени следобеди” в галерия „Възраждане”.

"Привилегия е човек да живее и работи в Пловдив. Тази награда е високо стъпало и огромно задължение. Благодаря ви", каза художникът.

Фотографката Соня Станкова бе големият победител в раздел „Аудио визуални изкуства и фотография” за проекта "Лицата на Пловдив".

"Когато живееш в град, в който има много личности, не е трудно. И благодарение на вас спечелих", каза тя.

В категория „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта” бе отличена доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори, работили в Епископската базилика на Филипопол.

"Това е един колективен труд, много хора помогнаха през годините, но ядрото е тук. Това са хората, които работиха от началото до самия край Райна Дечева, Стефка Попова, Димитър Станчев, Дечко Дечев, Стоян Учкунов, д-р Станислав Станев. Благодаря на Община Пловдив за тази мащабна реставрация. Такова нещо се случва веднъж в живота", каза доц. Кантарева-Дечева и не пропусна да спомене стотиците доброволци, подкрепили с труда си реставрацията.

В раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца” победител е Държавен куклен театър-Пловдив за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята”.

"Благодаря, за мен тази награда е изключително важна, защото тя дава криле на артистите", каза новият директор на куклениците Петър Влайков.

Държавна опера-Пловдив спечели в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства”за „Огънят/Празникът” – гала откриване на Opera Open.

Авторът на мултимедията Петко Танчев не пропусна да благодари на директора Нина Найденова за това, че му се е доверила и обеща още нови и интересни проекти. От името на екипа на операта диригентът Диан Чобанов благодари и не скри гордостта си от изминалия сезон 2019.

На финала на церемонията бе връчена и новоучредената Специална награда "Пловдив" за изключителни постижения и цялостен принос.

"Благодаря на тези, които направиха това предложение, благодаря на комисията, която ме оцени сред други, които са сред най-достойните в този град. Когато дойдох в този град, бях младо момче като Петър Влайков, който пое щафетата, директорът на Драматичния театър Атанас Бояджиев ми каза: "Викторе, внимавай. В този град много добре посрещат, но като изпращат - дюдюкат. Явно много съм внимавал. И още нещо - моят труд нямаше да струва нищо без усилията на всички колеги в Кукления театър. Знам едно - Пловдив ще бъде моята Итака, в която винаги ще се завръщам. Желая на всички творци в този град да получат този ръбат, отговорен, крив стол", каза Виктор Бойчев.

След него своите поздравления към победителите отправи кметът Здравко Димитров. Той обяви, че в лицето на Община Пловдив всички творци имат надежден партньор.

Зико влезе в тона на арх. Петко Костадинов: "Арх. Костадинов, утре в девет часа ви чакам в кабинета, за да говорим за фасадата на галерия "Капана"".

По време на церемонията бе прочетено и писмо към всички номинирани и наградени отправи министърът на културата Боил Банов.

"Радвам се, че независимо от ситуацията, в която постави всички нас пандемията, все пак традицията продължава. Че са почетени пловдивските творци, които пазят духа на този град. Които пишат летописа на този града, и по които всички се равняваме", написа той.