Пловдивският поет и драматург Александър Секулов прибави още една перла в короната си, след като стана лауреат на престижната национална награда за поезия "Христо Фотев". Триумфът му донесе стихосбирката "Море на живите", като победната изящната пластика "Перо" ще остави вечен отпечатък-признание за нейната значимост на поетично откровение. 

В победния марш на "Море на живите" се включват поредица от отличия, които стихосбирката донесе на своя творец - литературна награда „Николай Кънчев“, награда „Пловдив” за литература и „Перото” на Националния център за книгата.

Творчеството на Секулов пребори над 70 български поети, от които петима бяха номинирани, сред които неговите колеги по перо Александър Христов, Милка Стоянова, Петър Чухов и Пламен Дойнов.

Снощи в Държавен куклен театър - Бургас се проведе официалната церемония на шестото издание на Националния конкурс "Христо Фотев", където тържествено бе награден призьорът Александър Секулов. Пластиката "Перо", с която бе удостоен Секулов, е дело на скулптура Валери Желязков и се връчва от Съюза на българските писатели.  

Церемонията по награждаването бе предшествана от спектакъла „И аз вървя срещу легендата за себе си“. Конкурсът се организира от Община Бургас, Съюза на българските писатели, Сдружението на български писатели, Министерството на културата и Сдружение „Бургаска писателска общност".

Настоящето отличие е двоен триумф за поета, наред с предшествалата го зашеметяваща премиера на спектакъла "Дебелянов и ангелите" само преди броени дни. На сцената на Драматичния театър в Пловдив драматургът сътвори своя magnum opus чрез затрогваща, безкомпромисна, изящна, обезсмъртяваща изповед на поета Дебелянов, в който се превъплъти актьорът Ненчо Костов. 

"Дебелянов и ангелите", начело с Александър Секулов, режисьора Диана Добрева и сценографа Мира Каланова, е своеобразен поклон на съвременното изкуство към класиците, дали ни културна идентичност.

Повече за постановката четете тук: Ангелите отново имат хор! Дебелянов намери в Пловдив дом на безсмъртното си слово

Александър Секулов е автор на романите „Гравьор на сънища“, „Господ слиза в Атина“, „Островът“, „Скитникът и синовете“.  Пиесата му „Няма ток за електрическия стол“ спечели наградата "Аскеер" за драматургия. Автор е на поетични и есеистични книги и е главен драматург на Драматичен театър Пловдив.