Виртуозният цигулар Вадим Репин ще свири за първи път пред пловдивската публиката в компанията на Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров на 4 октомври в зала СИЛА от 19 ч. Голямата звезда се завръща в България, една година след като с бляскав концерт откри юбилейния 90-ти сезон на Филхармонията. Очарован от прекрасните музиканти и екзалтирания прием, този път Вадим Репин ще представи романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух.

На 11 години, само шест години след като за първи път е докоснал цигулка, Вадим Репин печели първа награда на конкурса "Виенявски". На 15 дебютира в Карнеги Хол, а на 17 става най-младият носител на голямата награда на един от най-престижните конкурси "Кралица Елизабет" в Брюксел. Изпълнението му толкова впечатлява белгийската кралица, че тя му подарява гражданство.

Неизброими са наградите, които цигуларят получава от тогава до днес. Участвал на всички престижни конкурси, той неизменно получава Гранд При навсякъде, където се яви. За него големият Йехуди Менухин казва, че е най-перфектният цигулар на нашето време. Вадим Репин изнася концерти по  целия свят и свири с най-големите оркестри. Сред тях Лондонският симфоничен оркестър, Виенската филхармония, Симфоничният оркестър NHK в Токио, Берлинската филхармония, Оркестърът на Филаделфия и мн.др. Свири под диригентството на Саймън Ратъл. Валери Гергиев, Марис Янсонс, Рикаро Мути, Зубин Мета,  Йехуди Менухин, Ростропович и др Сътрудничи си с Николай Лугански, Итамар Голан, Марта Аргерих, Евгени Кисин, Ланг Ланг и Миша Майски.

Концертът на Репин ще бъде още по-вълнуващ за публиката и заради факта, че диригент е пловдивчанинът Найден Тодоров, който се завръща в родния си град след един изключителен сезон на Софийска филхармония, която ръководи.

 

НАКРАТКО: 

Вадим Репин, цигулка

Найден Тодоров, диригент

В програмата:

Камий Сен-Санс – Интродукции и рондо капричиозо

Макс Брух – Концерт за цигулка

Феликс Менделсон – Симфония № 4 „Италианска“