Отворено писмо в защита на правото на Дружеството на пловдивските художници да стопанисват новата изложбена зала "2019" бе изпратено до медиите. По думите на подателите, то е подписано от стотици граждани, които настояват творците да се завърнат в дома си, съобщи PlovdivTime. Ето какво още пише в писмото им: 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Гражданите на Пловдив са искрено възмутени от саморазправата на общинската сесия 03.10.2019 г. с Дружество на пловдивските художници, като се пренебрегна гласувания преди година меморандум. В него се заявяваше, че след построяването сградата ще бъде предоставена за безвъзмездно ползване на Дружеството. Това се повтаряше постоянно от кмета и по медиите, и на сесиите, и на художниците по откриване на изложбите им.

Пловдив истински обича и цени своите художници, защото те са част от историята на този град, с духовната мъдрост и красота, които ни привличат в залата през всичките тези години.

Изложбената зала на ул. "Гладстон" 32 –  старата или новопостроената, не е просто вид архитектура, а дом за творците, място за емоция и естетика, духовна наслада и извисяване, с които художниците от дружеството ни даряват, носейки ни своите послания вече 45 години. Това пространство носи очарованието и духовността, които са ни давали през тези години най-талантливите художници, прославили Пловдив и България.  В него се усеща техният дух, а най-младото поколение твори и израства в творческо взаимодействие с утвърдените таланти. В него се организират групови, самостоятелни и гостуващи изложби, раждат се идеи, създават се  интересни проекти,  семинари, гостуват фестивали и събития от всички пловдивски гилдии.  Духовен празник за всички творци и ценители!

В историята на 107-годишното дружество никой не дръзна да унищожи това съкровище на града ни – визитната картичка на Пловдив. Както и да  се оправдават от общината, истината е: безцеремонно изхвърляне и впоследствие унищожение на Дружество на пловдивските художници!

Кощунствен акт над едни творци, отдадени на идеала, които работят в полза на обществото, съхраняват и утвърждават културните ценности на град Пловдив. Това са нашите художници! Оставени сами да се справят с всичко, без подкрепа от държава, Министерство на културата и община!!!

Ние сме омерзени!

Настояваме Залата да се върне на Дружеството, за да възтържествува справедливостта, която бездушно и безочливо беше поругана. Пловдив обича своите художници и желае животворната сила на техния талант да излъчва и създава баланс и красота в нашия живот, в живота на децата и внуците ни!

В залата на "Гладстон" 32, където винаги е бил домът им.