Серия от концерти, изложби, театър, кино на открито, заведения, барове, сладкарници, на открито, ще са  част от тазгодишното издание на Празниците на Стария град от 14 до 20 септември.  Мотото на събитието е „Отново заедно”.

По традиция началото на празниците се поставя на Античния театър. Тази година то ще е  концерт-спектакъла „Българийо, аз тебе всичко дадох!”, съвместен проект с Фондация „Твоят дом е България”. С него Пловдив ще отбележи  170-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Древната сцена ще посрещне над 150 изпълнители,  сред  които са Гвардейският представителен духов оркестър и  солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска  част.

Дворът на постоянна експозиция „Златю Бояджиев” ще бъде арена за музикални събития.  В три поредни вечери - от  15 до 17 септември, там ще свирят лауреатите от изданията през годините на S’cool Rock Fest,  квартет ИНТРО и група JEREMY. Една от музикалните вечери ще бъде посветена на мистериозната връзка между танца и пантомимата, ще има и концерт „Джазът и градът” с участието на именити музиканти.

По традиция ще бъдат обособени специални хранителни зони с вкусна кухня, сладки и сладоледени щандове, вино и бира.

В празничната седмица под тепетата ще гостува мащабна изложба с карикатурите от легендарния сборник на Радой Ралин „Люти чушки”, която се осъществява в партньорство с музей „Дом  на хумора и сатирата” в Габрово. С експозицията ще бъде отбелязана 95-годишнината от рождението на Борис Димовски.

Специално събитие е посветено и на любимия актьор на поколения българи – Георги Парцалев. Ще бъде представен филмът на журналиста Георги Тошев „Георги Парцалев - Хамлет от град Левски“ .

Киното, вдъхновено от неустоимия чар на Стария град, ще завладее Небет тепе с прожекциите на „След края на света” на Иван Ничев с Катерина Дидаскалу и Стефан Данаилов и на най-новата лента, заснета по калдъръмите – „Завръщане” на Ники Илиев и Башар Рахал.

За радост на посетителите по улиците в архитектурно-историческия резерват ще дефилират красиви българки, облечени в традиционни носии, а влюбени двойки ще имат шанса да се врекат във вярност в рамките на инициативата „Море от любов в Стария град”. Те ще си кажат заветното „да” край фонтана на ул. „Съборна”.

Документална изложба за  градината „Цар Симеон” ще разкаже историята й.

Две са инициативите, които ще се впишат в програмата на Празниците. Европейска седмица на мобилността ще бъде отбелязана със сутрешни спортни занимания на открито на Римския стадион на Филипопол.  В Европейски дни на наследството, които през 2020-а са под мотото „Наследство и образование”, ще се проведат поредица от артистично-образователни ателиета за деца в различни локации, обединени в цикъла  „Отново заедно - училище в музея”. В тях ментори ще са специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и художници от арт ателиета за деца.

В къща „Недкович” ще бъде изложена колекция порцелан от богатия фонд на общинския институт „Старинен Пловдив”.

Всички събития в богатата програма на Празници на Стария град ще се реализират при строго спазване на епидемичните мерки в страната и са с вход свободен.