Словото ще огласи пловдивския рок бар БезистенЪ и ще го превърне в най-шумната читалня. Любимото място за отмора на редица пловдивчани ще даде сцена на съвременни автори, които ще представят в неформална обстановка своите произведения.

Ежемесечно в бара ще се провеждат литературни четения, в които всеки посетител ще може да се запознае лично с писателите и поетите, както и да влезе в дискусия с тях, да ги попита за вдъхновението им и да поговори по темите и въпросите, които ги вълнуват.  

Идеята за пренасянето на библиотеката в БезистенЪ е на Станислава Георгиева, която е Читател на годината за Пловдив през 2015 година и работи в РНБ "Иван Вазов". Станислава припознава като своя кауза да даде глас на по-малко познати на широката публика писатели. "Алтер его" - така тя кръщава литературните сбирки, в които ще ни среща с творците в приятелска атмосфера на по чаша и ще ни подтикне към търсене и откриване на нашето друго аз "между редовете на авторовите петолиния", както сама посочва.

"Не крием, че изкуството във всички негови форми е почетен гост на Безистена. Творецът, без оглед дали си служи с бои, моливи или длето, с глас или с инструмент, или със слово, създава това, от което ние имаме най-висша потребност - храна за съзнанието, ума и душата. Започваме свой поход в света на литературата, по следите на нашето друго аз, а за целта мисля, че имаме най-добрия гид в лицето на Станислава", каза за TrafficNews.bg Стоян Даскалов, който предоставя с удоволствие сцената в заведението за нов културен формат. 

Премиерата на "Алтер его" ще се състои този четвъртък от 17:30 часа, когато Михаил Свирачев ще представи дебютния си роман "Кралски Лагер". Книгата се радва на добро представяне в реалити предаването на БНТ „Ръкописът“.

В романа се предлага трилър с елементи на фентъзи, плътен с динамика и прецизна последователност. Без претенция, следвайки стилистиката на популярно четиво, авторът ни отвежда в света на богатите, където целта винаги оправдава средствата. Оставя ни без дъх, докато го следваме през лабиринти от човешки страсти, дебнещи в засада подли намерения, условия, предизвикващи човешката нравственост. Но зад сюжетната фронтова линия е на стража чувството му за справедливост. И искаме да стигнем до края, за да разберем в какво вярва писателят, коя любов е по-красива - изгубената или намерената, въвежда ни в произведението двигателят на събитието Станислава. 

"Стоян ми предложи, но първоначално категорично отказах. После мои колеги от библиотеката започнаха да издават книги и аз си казах, защо да не дадем изява на такива автори, някои от тях самоиздаващи се и прохождащи? Моите наблюдения сочат, че има много хора, които имат потребността от такива срещи и събития, и то на място, където да се чувстват у дома. Получих подкрепа от Йохан Девлетян и редица мои приятели, близки и колеги. Така решихме, че Безистенъ може да стане място, където литературата да се срещне с публика в една неформална обстановка, на по питие и в същото време в творческа среда", посочи Станислава, която издаде, че именно Девлетян е следващият автор, който ще представи свое произведение в бара.