Театрална работилница под мотото „Словото на сълзите и смеха” ще води Силвия Лулчева от 12 до 14 септември включително в Камерната зала на Драматичния театър. Работната среща с талантливата българска актриса ще се състои в рамките на  фестивала „Сцена на кръстопът“.  

„Вратите са отворени за всеки, който се вълнува от действеното сценично слово -  актьори, студенти или театрали. Времето за работа  ни ограничава и няма да можем да покажем голяма продукция, но ще се отдадем на внимателен анализ и работа по текста. Подготовката и уменията на актьора да борави със словото са съществен етап от работата му на сцената и определят до значителна степен въздействието на ролята върху зрителите”, казва Силвия Лулчева. 

„Пловдив е град с изявени поети и писатели и всички, които се включат в работната програма могат да представят предварително подготвен текст  на пловдивски автор или да изберат от стихотворенията и откъсите, които ще предложа допълнително. Зададеното условие не е ограничение, а само реверанс към местните творци. Ако някой е изкушен от друг автор, съвременен или класик, това само би обогатило нашата среща”, допълва тя. В селекцията на произведения на пловдивски автори активен участник е издателство „Жанет 45”. 

„В рамките на тази среща не можем да си поставим нереалистични цели да разкрием и изучим всички тайни на словото, но със сигурност ще си доставим удоволствието да покажем как чрез един и същи текст могат  да се проведат коренно различни актьорски задачи. Сцената предлага все по-ярки и въздействащи спец ефекти, но чрез словото на актьора зрителят вижда отвъд рамките на театралната кутия”, завършва Силвия Лулчева. 

Работилницата, която тя ще води, е част от наобичайната, но разнообразна програма „Сцена на кръстопът 2020”.  След нея уъркшоп ще води композиторът Асен Аврамов. Ще има поредица от премиери на нова българска драматургия, прожекции на филми и представяния на книги. 

Финалът на 24-ото издание на ЕМТФ „Сцена на кръстопът” събира малка, но самоотвержена група от безчетната банда на Ламбо, която ще разкаже в „Истории с Ламбо” любовно-невъздържано, умерено нецензурно и безразсъдно смешно за своите срещи с техния Учител. Разказвачите - Ваня Щерева, Рада Кайрякова, Радина Боршош, Стела Димитрова, Пепа Николова, Дона Вълова, Владислав Карамфилов-Въргала, Валери Йорданов, Башар Рахал, Дарин и Деян Ангелови, Павел Иванов ще ни накарат да се смеем, да бъдем сериозни, да се просълзим, със своите истории за Мастера. Тази вечер ще бъде много специална, единствена, и е подарък на „Сцена на кръстопът” към публиката, която винаги е изразявала своята любов и към фестивала, и към неговия създател Стефан Данаилов.