Със залп от три черешови топчета и пушки кремъклийки стартира третият Народен събор в парк Лаута в Пловдив.  Специално за откриването под тепетата пристигна и министърът на културата в Македония Роберт Алагозовски. Както повелява традицията той бе посрещнат с хляб и сол. Македонската делегация, кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на ЖР Тракия Костадин Димитров се захласнаха по старинни пушки, колекционирани от членовете на клуб „Традиция”. Роберт Алагозовски заяви, че много му харесва в Лаута и че Пловдив е много красив град.

Съборът бе открит от Костадин Димитров, който заяви, че се очаква догодина фестивалът да стане международен, като ще се включат и групи от Македония. Двамата с Иван Тотев призоваха шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя, за да може фестивалът да завърши с усмивки, както е започнал.

Програмата ще продължи с международния фестивал по поезия "Орфей". Очаква се под тепетата да пристигнат над 3000 участника от цяла България и дори от чужбина и да покажат танцови и музикални умения.

ВИЖТЕ цялата програма за събора ТУК!

Кулминацията на събора тази година е участието на Виевската фолк група и ансамбъл "Тракия". Тази година ще има два пъти по-голяма улица на занаятите. Над 50 занаятчии ще покажат на място своите продукти и ще правят демонстрации. На главната алея ще се проведат народните борби в събота в 14 часа. Училището по народни инструменти ще действа и през двата дни, като всички желаещи ще могат безплатно да пробват и да се научат да свирят на гайда, кавал, тъпан и други музикални инструменти.