Пловдив изпраща една вълнуваща за културата година, в която - въпреки множеството ограничения и постоянни рестрикции, се случиха много и интересни събития. Имаше много музика, много театър, танци, много улични фестивали, изложби... Оказа се, че тази толкова черна като хронология на бита ни година, всъщност е много силна за културата в града. Ето към кои събития се върна екипът ни в обзора за 2021 г.:

СОНЯ ЙОНЧЕВА – ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ПЛОВДИВ

Соня Йончева бе обявена за Почетен гражданин на Пловдив. Оперната прима, която прави бляскава световна кариера, бе предложена за изключителен принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаването на националния и международен престиж на Пловдив, както и заради ангажираността ѝ в подкрепа на млади български оперни таланти. 

Само да сме здрави, искам да пеем с Пласидо Доминго на Античния театър в Пловдив", оповести по време на церемонията Йончева. 

ЗАНАЯТЧИЙСКО УЧИЛИЩЕ ОТВОРИ ВРАТИ В ПЛОВДИВ

380 и възрастни са посетили заниманията на първото Занаятчийско училище в Пловдив в периода от март до октомври 2021 г. Пилотното издание на форума предизвика огромен интерес и се превърна в един от най-любопитните проекти, чрез които младото поколение има шанса да опознае традициите на българите в различните занаяти.

До момента с благотворителна цел са продадени творения, изработени от учениците, на стойност 5700 лв. Предстои провеждането на голяма изложба във фоайетата на Дома на културата, за да се съберат още средства.  Парите ще бъдат дарени на Фонда за изграждане на нова детска болница под тепетата.

ЗВЕЗДНИ КОНЦЕРТИ ВЪПРЕКИ КОВИД-19

Насладихме се на звездни концерти – чухме цигулката на Ара Маликян. Представлението беше като проекция на живота му – мултикултурно пътешествие, наситено с много емоции, цветове, усещания, послания.  

Нотните листове на някои от най-знаковите пиеси на виртуоза Ричард Клайдерман зарадваха децата на Пловдив. По време концерт си музикантът не изневери на традицията да ги подари на публиката, а кандидатите за това бяха много.

Двама млади, непринудени, изключително талантливи и харизматични музиканти вдъхновиха Античния театър и изправиха многократно публиката на крака. Пловдив дълго ще помни концерта на словенския челист Лука Шулич и пианиста Евгени Генчев, роден в Пловдив и възпитаник на Музикалното училище "Добрин Петков".

Въпреки пандемията, карантината, мерките, ограниченията и далечното разстояние, шведската "дарк прогресив"/дуум метъл банда Katatonia дойде чак до България за първия си концерт от много време насам. На Античния театър музикантите представиха няколко парчета от новия си албум, но не пропуснаха да зарадват феновете си и с любимите им заглавия

Виртуозният китарист композитор и фюжън музикант Влатко Стефановски продължава да изненадва феновете си. Този път, специално за PlovdivGuitArtfestival, той се качи на една сцена с Ян Стефановски и Иван Кукич. Ян, който свири на барабани, е негов син.  Музикантът донесе много емоции на публиката си под тепетата.

СЛЕД ТИШИНАТА - ИЗБУХВАНЕТО НА ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА

Пловдивската опера отново предизвика почитателите си. Фестивалът Opera Open предложи поредица впечатляващи спектакли. Цели четири премиери предложи тазгодишното издание. Първо бе въздействащият спектакъл на Бунарджика Кармина Бурана” от Карл Орф с диригент Емил Табаков. После видяхме режисьорската версия на Нина Найденова на „Севилският бръснар” от Русини, истински пир за сетивата бе „Тоска” от Пучини с диригент  Якопо Сипари Ди Пескасероли, режисьор  Урсула Хорнер и гласовете на  Хосе Кура, Карлос Алмагер, Таня Иванова. Финал на премиерните заглавия сложи „Дон Жуан” от Моцарт с диригент Диан Чобанов, режисьор Михал Знаиецки, художник Луиджи Сколио и с гласа на Марчин Брониковски.

Фестивалът имаше и много други събития, но кулминацията бе концертът, който почете изключителния български тенор Камен Чанев. Участваха звезди, които изпяха сърцата си в памет на колегата си. Събитието роди и новина – от следващата година ще се провежда международен конкурс „Гласът на Камен” за млади тенори.

Екипът на Пловдивската опера откри Есенния салон на изкуствата с красив спектакъл във водата на Пеещите фонтани.  После дойде ред на една дългоочаквана премиера, която предизвика порой от отзиви – „Исус Христос Суперзвезда”.

 

РАДИЧКОВ, "БОМБЕТО" И ДРУГИ КУКЛЕНИ ИСТОРИИ

"Човек се чувства така, каквато шапка носи на главата си" - с тези директорът на Кукления театър Петър Влайков започна разговора за премиерата на "Бомбето" по едноименната творба на Йордан Радичков. Спектакълът се превърна в едно от знаковите заглавия за трупата по няколко причини - поредното представление украшение в програмата за големи, избора на автор и сбъднатата мечта екипът да работи с режисьора Катя Петрова. Затова и "Бомбето" е едно от представленията, от които се очаква да имат дълъг сценичен живот. 2021 г. бе особено ценна за куклениците и поради причината, че се завърнаха с двата си фестивала - "Двама са малко - трима са много" и TheatAir. Куклениците не пропуснаха и малките си приятели с няколко забавни премиери за деца.

УЛ. "ИВАН ВАЗОВ" - ПЕШЕХОДНА

Ул. "Иван Вазов" стана пешеходна в частта от Военния клуб до кръстовището с ул. "Авксентий Велешки". Така идеята улицата да се превърне в кътче за отдих без автомобили, презентирана от арх. Димитър Ахрянов, се превърна във факт - поне за два дни. Поводът да бъде затворена отсечката бе годишнината от спечелването на титлата Европейска столица на културата и 136 години от Съединението. Изложението на ретро автомобили събра жители и гостите на града. Малки и големи се стекоха, за да разгледат запазени и редки екземляри на возила от миналото. Имаше и поредица от концерти.

ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ - МАГИЯ ОТ ВИЗУАЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ НА СЦЕНАТА

Пловдив имаше невероятния шанс да се потопи за пореден път в магическия свят на световноизвестния визуален артист Димитрис Папайоану. One Dance Week бе открит с най-новия му спектакъл "Напречна ориентация/Transverse Orientation". Онези, които видяха творбата на артиста, напуснаха салона със затаен дъх. Програмата на фестивала предложи още емоционални и вълнуващи срещи с хореографи от цял свят, а екипът на форума начело с Асен Асенов станаха причина и за още едно голямо събитие за града. Пловдив стана част от общоевропейска мрежа, която обединява 12 от най-влиятелните фестивали за съвременен танц. Идеята е с това да се популяризира изкуството, да го направи по-достъпно и да продуцира артистични проекти. Big PulseDance Alliance е партньорски алианс, в който има и българско участие в лицето на One Dance Week.

„Идеята е да разработим заедно единно европейско танцово пространство. Да имаме различни активности, които ще реализираме заедно. Една от тях е да създадем Европейска мрежа за танц”, разказаха инициаторите, които си дадоха среща в Пловдив.

 

PLOVDIV JAZZ FEST - ПРАЗНИКЪТ НА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИ ГРАМИ

Много силно издание - напук на пандемията, предложи и Plovdiv Jazz Fest. Цели двама носители на Грами гостуваха под тепетата с виртуозни концерти. Насладихме се на изпълненията на Антонио Санчес и Брад Мелдау. Началото на фестивала обаче бе със специално създадения проект „Четири млади дами пеят джаз”. Фестивалът не изневери на традицията да отличава артисти с принос в джаз музиката. Тази година приза получиха емблематичният радио водещ Тома Спространов и екипът на Jazz FM радио.


ИЗЛОЖБИТЕ НА ПЛОВДИВ - ПРАГОВЕ И БЕЛЕЗИ

„Праговете са линиите между пространствата и емоциите, а белезите – случките, които остават трайни следи от миналото в бъдещето”, обясни идеята на проекта "Прагове и белези" кураторът проф. Галина Лардева. Националните есенни изложби нямат аналог в цяла България. Замислени и започнали точно тук – в сърцето на Пловдив, те са едно от знаковите събития за художниците, а и за публиката.

Вълнуваща бе и изложбата, посветена на 85-годишнината на Димитър Киров и Георги Божилов-Слона. „В изкуството най-важното нещо е огънят”, казва Толстой. И Димитър Киров, и Георги Божилов-Слона горяха с този огън през целия си живот. Димитър Киров с драматичен, буен, дори трагичен, а Георги Божилов – с дискретен, сдържан, но и изгарящ огън. Голямото приятелство беше тази база, която се топлеше от този огън. Изкуството беше пълен приоритет, №1 и за двамата. След него се нареждаха житейските неща”, разказа художникът Николай Кучков за добрите си приятели.

ПЛОВДИВ - ИНИЦИАТОР НА АКАДЕМИЯ ЗА КУЛТУРЕН МЕНИДЖМЪНТ

50 младежи от 5 държави ще се обучават в рамките на Академията за културен мениджмънт „Cultart“ в следващите две години. Мащабният проект на стойност 262 105 евро бе спечелен от екипа на фондация „Пловдив 2019“ по програма „Еразъм+“, сектор „Младеж“.

„Наши партньори ще бъдат 6 организации от 5 държави – България, Австрия, Гърция, Северна Македония и Италия. Фондация „Пловдив 2019“ ще бъде водещата и ще администрира процеса“, разказа водещият на проекта Виктор Янков. Той допълни, че пловдивският екип е изключително горд, че Академията за културен мениджмънт „Cultart“ е заел 3 място сред над 120 кандидатстващи и е с най-голямо финансиране, а чрез академията фондация „Пловдив 2019“ ще продължи мисията си да надгражда капацитета в областта на културата и след годината, в която градът ни бе първата Европейска столица на културата.

"КОПРИНА" ЗА НАЧАЛОТО НА ЮБИЛЕЙНАТА 140-ГОДИШНИНА НА ПЛОВДИВСКИЯ ТЕАТЪР

Магична и красива приказка за пътуването към невъзможния рай, към красотата и обречеността на мимолетното усещане за  любов разказаха актьорите на Драматичния театър с премиерния спектакъл „Коприна”. Той даде началото на поредица от събития по повод 140-годишнината на най-старата професионална трупа в България.

Пълният до краен предел салон аплодира изключително красивото като послание, визия, костюми и музика представление – пир за сетивата на всички зрители.