Министерство на културата спря неправомерното разкопаване на праисторическата могила "Лопките" край село Долнослав. Представител на ведомството е връчил Разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка за спиране на проекта за изграждане на съоръжение за допълнително водоснабдяване в зоната на археологическия паметник на кмета на Асеновград Христо Грудев.

След като специална комисия начело с представители на главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към МК направиха оглед на обекта в периода 24.11.-19.12.2022 г., е предприета тази мярка, докато не се извърши спасително археологическо проучване в зоната на нарушенията, съгласно чл. 161, ал. 1 от Закона за културното наследство. Всякакви последващи строителни дейности трябва да се наблюдават от археолози.

Другото важно предписание на инспекторите е да бъде направен обход - издирване от археолозите по трасето на водопровода, за да се установи има ли там и други нерегистрирани обекти, тъй като се предвижда и изграждане на помпена станция. Община Асеновград ще трябва да съгласува проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Както медията ни писа, работници по воден проект на Община Асеновград и ВиК-Пловдив разрушиха при изкопни работи артефакти в Енеолитния култов комплекс край село Долнослав. Последва реакция на археолога проучвател Росица Миткова от РАМ-Пловдив. Стана ясно, че проектът не е минал съгласувателна процедура в НИНКН, каквито са изискванията на закона, а местната администрация не е знаела за могилата, която е археологически паметник на културата.

Енеолитният култов комплекс се намира в поземлен имот 22839.193.22, област Пловдив, община Асеновград, с. Долнослав, м. Лопките, вид собственост - общинска частна, вид територия - земеделска, начин на трайно ползване за археологически паметник на културата, пл. 5283 кв. м, стар номер 22, със заповед за одобрение на Кадастрална карта и кадастрални регистри №РД-18-5/31.012005 г. на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Тоест би следвало при всякакви инвестиционни намерения в района след справка в АГКК да става ясно, че там има такъв обект. Инвеститорът Община Асеновград не е потърсил експертно становище и от компетентните институции като Исторически музей-Асеновград и РАМ-Пловдив.

След като проблемът стана публично достояние, кметът Христо Грудев излезе с изявление: "Аз, като кмет и жител на общината, искам да заявя категорично, че също съм загрижен за културното ни наследство. То остава отпечатък от живота на нашите прадеди и ни разказва техните истории. Уверявам Ви, че сме на страната на хората и ще съдействаме на институциите казусът да бъде разрешен по най-добрия начин. Важно е да подчертаем, че нашето желание е едновременно да се съхрани културно-историческото ни наследство, но и да бъде осигурена питейна вода за нормален живот в съвременни условияна жителите на общината от петте села - Червен, Искра, Долнослав, Горнослав и Леново".

Според кмета всички заинтересовани лица са били уведомени и никой не е казал, че в територията на изграденото съоръжение има археологически паметник. Наш репортер отправи запитване Община Асеновград предприела ли е действия, за да запознае археолозите с проекта. Оттам ни отговориха следното:

"Процедурата по подготовка за изпълнение на проекта продължи месеци наред. В тази връзка, имаше публикации в Държавен вестник, на сайта на общината, в медии, както и статии по темата, изпратени като прессъобщения и публикувани отново на сайта на общината под различни форми. По този начин реализирането на проекта бе разпространено и популяризирано до безброй хора, много преди стартиране на реалната работа на терен (каквато, впрочем, е практиката при започване на всеки ремонт или нов проект). В този период никой от запознатите (т.е. знаещите, че на това място съществува археологическа ценност - археолози, историци, специалисти, местни жители или експерти) не е уведомил някой от ангажираните с осъществяването на проектопредложението. Дори при самото започване на строителните дейности (беше обявена официално и разпространено направената "първа копка") отново никой не реагира. Освен това, същата - образно казано "могила" - не е била обозначена, подсигурена, запазена, съхранена, оградена и т.н. - по никакъв начин не става ясно, че на това място има подобно светилище".

Макар че вероятно и от Община Асеновград са наясно, трябва да подчертаем, че археолозите не са разследващи полицаи и биха могли да дадат експертното си мнение, когато то бъде потърсено. Обикновено такива казуси, свързани с археологически обекти, стават публични след сигнали на граждани. Случаят с праисторическата могила до Долнослав е същият.

Странното е, че след първото посещение на специалистите и констатираните нарушения, изкопните дейности са продължили и след нов сигнал до Министерство на културата от 13. декември, инспекторите отново са посетили обекта. Така се стига и до прилагането на принудителната мярка.

Още по темата:

Инспектори от Министерството на културата направиха оглед на праисторическата могила до ДолнославДолнославската могила е един от най-значимите археологически паметници от българската праистория

Кметът на Асеновград по казуса с могилата: Важна е и водата за хората, но и съхраненото културно наследствоПроцедурата продължи месеци наред и никой от запознатите археолози не съобщи, че на това място съществува археологическа ценност

Десислава Давидова: Разкопките на Брезовско шосе са тест за отношението ни към културното наследство на ПловдивНашата роля е да пазим археологическите обекти и да ги проучваме, такава е отговорността ни според Закона за културното наследство