„Случайно или не избрахме този класически текст на „Вампир” на Антон Страшимиров след дълги опити да работим съвместно с Пловдивския театър. Оказа се, че тази година се навършват 150 години от рождението на писателя”, каза проф. Пламен Марков, режисьор на първото премиерно представление, с което Драматичен театър-Пловдив ще открие „Сцена на кръстопът” на 10 септември от 19 ч.

Той допълни, че не е променял текста на автора, но някои от биографиите на героите са обогатени от по-ранните разкази на Страшимиров.

„Има какво ново да се каже с „Вампир” и е трудно да го направиш така, че да останеш верен на текста. Аз бих казал, че нашият „Вампир” е такъв, все едно Страшимиров го е написал след романа си „Хоро”. Вече е бил в чужбина, запознал се е с творчеството на Ибсен и е силно повлиян от него”, разказа режисьорът.

 „Визията в спектакъла е експресионистична. Огромна част от костюмите са правени на ръка, всеки от тях е преминал през моите ръце  и показва моята гледна точка към хората от онова време”,  каза авторът на сценографията и костюмите Мира Каланова.

На финала на пресконференцията проф. Марков цитира Страшимиров, който е написал, че „Петко Славейков е самобитен българин с привкус на гениалност”.

„Мисля, че в пълна степен това важи и за самия Страшимиров”, каза той.

Авторът на музиката за спектакъла е Петя Диманова, а ролите изпълняват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Петър Тосков, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Патриция Пъндева, Спартак Апостолов, Борис Кръстев.