Пловдивският театър за пореден път показа смелост и даде глътка радост на публиката с премиерата на спектакъла "Майстори". Вечерта бе празник на българската класика и то във времена, когато духът български се нуждае от подкрепа по безпрецедентен начин. С маски, в ограничена бройка, но жадна за театър публиката влезе в храма и се потопи в историята на трагичната любов между Милкана и майсторите Найден и Живко, пише PlovdivTime.bg.

В техните образи се потопиха Мария Сотирова, Константин Еленков и Явор Бахаров. В актьорския състав блестяха и Симеон Алексиев, Русалина Чапликова,  Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Николай Станчев, Стефан Попов, Петър Тосков, Марин Младенов. 

Диригент и ненадминат майстор в интерпретацията на българската класика бе режисьорът Асен Шопов, който изправи на крака залата с излизането си на сцената след края на спектакъла. 

"Благодаря ви, че сте тук, вие сте най-любимите ми хора в този театър", обърна се към публиката на финала директорът Кръстю Кръстев и допълни: "Позволете ми за благодаря на прекрасните актьори, които изиграха за вас това представление по великия текст на Рачо Стоянов".

Кръстев се обърна към режисьора Асен Шопов, когото "пловдивската публика и българският театър обича".  После разказа за дългия път на пловдивския спектакъл "Майстори" към публиката. 

"Ще ви призная нещо. Този спектакъл го започнахме през февруари миналата година. Четири пъти трябваше да има премиери и все се случваше нещо. В крайна сметка те са факт на 11 и 12 януари. А утрешният ден - макар и съвпадение, съвсем не е случаен. На 12 януари 1951 г. от този свят си отива Рачо Стоянов", сподели още Кръстю Кръстев.

Директорът на Драмата разкри още един любопитен факт - че точно преди 50 години младият Асен Шопов поставя на сцена в Пловдив отново "Майстори". После от името на трупата и публиката подари творба на режисьора с Асеновата крепост.

"Ненапразно сме я избрали. Асен Шопов брани истинския български театър като крепост. Той е стожерът на тази крепост", каза Кръстев и с думите си предизвика емоционална експлозия в публиката. Тя не спря да аплодира режисьора Асен Шопов, докато на сцената поднасяха десетки кошници с цветя за красивия празник на театъра.

Сред букетите и кошниците, поднесени на  виновниците за премиерата имаше една специална - от трупата на колегите им от театър "Рачо Стоянов".