Пловдивската драма записва поредната силна година с трите награди Аскеер, които заслужено спечели снощи на церемония в театър "Българска армия".  Призовете бяха за режисура, сценография и костюмография. Трупата имаше и още две номинации – на Стайко Мурджев за „Укротяване на опърничавата” и за музика на Петя Диманова.

Преди време в коментар бях написала, че след спектакъла "Одисей" (премиера 2019 г.) нищо няма да е същото и че на екипа на театъра му предстои най-трудното – да надгражда и да отправя нови предизвикателства към нейно величество публиката.  Не скрих и притеснението си, че дори да има необходимата енергия да продължи да държи в ръцете си тънката копринена нишка на вдъхновението си, трупата ще бъде изправена пред невъзможности заради външни фактори.  И ако тогава си мислех, че  проблемът ще е по-скоро свързан с финансиране, то животът изненада всички ни с кошмарната пандемия с Ковид-19.

Независимо от това трупата стъпка по стъпка, хванала здраво в ръце копринения конец продължи напред със „Закуска в Тифани” и „Укротяване на опърничавата”. За да дойде и ефирната и вълнуваща „Коприна” по Алесандро Барико.

Случва се така, че в едни  турболентни времена, когато обществото ни е все по-вторачено в битовизмите, Пловдивският театър направи чудо и започна да пълни салона си със сериозни трудни за широка консумация представления. Представления, за които билетите са изкупени месеци напред.

И за всички нас – любителите на театъра, приятелите на Пловдивската драма, остава радостта, че сме свидетели и сме част от емоционалното пътешествие, на което ни води трупата.

Няма да изреждам безбройните награди, но ще изредя заглавията, които театърът ни подари в последните години – „Възвишение”, „Сестри Палавееви”, „Вълци” , Глас”, „Дебелянов и ангелите”, „Одисей”, „Слава”, „Закуска в Тифани”, „Укротяване на опърничавата”, „Коприна”.

Спектакли, които не просто вдъхновиха, но и създадоха едно театрално общество, една вярна армия от почитатели, които не се чудеха, а се редяха на опашки.  И продължават да го правят!

Честити награди на целия екип на Драматичния театър!

Триумф на пловдивския театър: Три „Аскеер”-а за „Коприна”, Александър Секулов с приз за драмургияПризовете бяха в категориите „Сценография”, „Костюмография” и „Режисура”