Пловдивска област се подготвя да чества Йордановден. И тази година големият християнски празник и ден с много именници ще премине с традиционно литийно шествие и спасяването на Богоявленския кръст. На много места в региона празникът е съпътстван и с богата програма.

Пловдив

В 12:00 часа ще се извърши освещаването на бойните знамена пред катедралния храм  „Успение Богородично“. Историческите факти сочат, че нито един пряпорец на българска войскова част не е бил пленяван от чужди войски. За сметка на това в музеите у нас има 62 пленени от българските воини знамена на чужди армии – турски, румънски, руски и др.

В  12:30 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на р. Марица.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

От 13.15 часа ще бъде чествана 172-годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.

В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе гл.ас. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионалния исторически музей в Пловдив, водещ ще бъде Ивайло Христов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

В церемонията ще участват кметът на Община Пловдив, народни представители, областният управител на област Пловдив, ген.-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции", председателят на Общински съвет – Пловдив, представители на Българската православна църква,  на Областната администрация , общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, общественият посредник на Община Пловдив, представители на армията, политически и обществени организации, граждани и медии.

 

Асеновград

08:30 часа - Литийно шествие от храмовете в града до „Пешеходния мост”;

09:00 часа - Велик Богоявленски водосвет;

09:20 часа – Спасяване на богоявленския кръста – до „Пешеходния мост”;

09:30 часа - Тържествено освещаване на бойните знамена на 4-ти Артилерийски полк;

09:45 часа - Концерт народна музика с участието на оркестър „Млади Тракийци” - площад „Академик Николай Хайтов”.

Организатори са Община Асеновград, Архиерейско наместничество и 4-ти Артилерийски полк.

  

Карлово

Честванията започват в 08:00 часа с празнични литургии в храмовете „Св. Николай” и „Св. Богородица”.

В 09:15 часа на площад "Васил Левски" ще бъдат осветени бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации.

В 09:30 часа тръгва шествието от площад „Васил Левски“ до Желязков мост, където в 09:45 часа ще се случи Великият Богоявленски водосвет с хвърляне на кръста, а смели мъже от Карловско ще скочат в ледените води, за да го спасят.

Богоявление е денят, в който се вие и мъжкото хоро в Калофер. Този ритуал се изпълнява вече повече от 200 години, а подготовката му започва още малките часове на деня. Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни. Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване - го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Богоявление, ще бъде здрав през цялата година.

Припомняме, че през 2019 за трета година ритуалът беше наблюдаван от емисари на ЮНЕСКО. Техните пратеници обръщаха внимание на най-дребните подробности в изпълнението на обичая и поради тази причина беше важно външните хора да влязат в реката след местните.

 

Сопот

В 8,30 часа тържествената литургия ще бъде отслужена в храма "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот.

След службата в 10,00 часа всички заедно ще тръгнат в литийно шествие към мястото, където ще се проведе ритуала - край река Манастирска до долната станция на лифта.

 

Стамболийски

Пет кръста ще бъдат хвърлени в община Стамболийски в понеделник. В град Стамболийски началото на ритуала е в 12.15 часа, когато ще се тръгне с шествие от църквата „Св. Троица” към мястото, където всяка година отец Стоян хвърля кръста в река Марица.

В Ново село кръста ще хвърли отец Серафим, като ритуалът се изпълнява в Стара река. Началото му е в 10.00 часа.

В Куртово Конаре празникът започва с литургия в църквата „Св. Атанасий” в 8.00 часа. В 10,00 часа православните християни от селото ще се придвижат с музика и шествие от центъра до река Въча, където отец Никола също ще хвърли кръста.

Ритуалът на хората от Йоаким Груево е насрочен за малко след 12 часа. Час преди това жителите ще се съберат в центъра на селото, където ще има фолклорен концерт. В 12.00 часа всички заедно ще изминат пътя до мястото, където ще се хвърля разпятието.

Богоявленската традиция в Триводици ще бъде водена от отец Владимир и ще се извърши във водите на река Марица, като тук традицията е кръстът да се хвърля три пъти. Началото на празника в Триводици е в 12.00 часа, когато всички ще се съберат в центъра на селото. След това заедно ще се придвижат до реката.

 

Съединение

Съединение се готви за спасяването на Светия кръст на Богоявление в 12,00 часа, като в 11,30 часа от църквата "Свети Атанасий" след тържествената литургия ще тръгнат два автобуса към квартал Точиларци.

И тази година млади мъже с кураж ще премерят сили в ритуала по спасяването на Светия кръст от студените речни води на големия християнски празник Йордановден.

Очакванията на организаторите от община Съединение е да има много желаещи, въпреки че според прогнозите времето ще е доста студено.

 

Първомай

Литийното шествие и спасяването на Богоявленския кръст в Първомай ще се проведат около 11 часа.

По традиция празникът започва ден по-рано, на 5 януари, с водосвет в църквата. На следващият ден, след тържествената литургия, шествието ще тръгне от църквата до стария фонтан в градинката пред пощата.

За смелчаците, които ще скочат във водата, има отново приготвени специални тениски. По канон за кръста във водата влизат млади, неженени мъже, които са кръстени в православна вяра.

 

Куклен

Традицията ще бъде спазена и в Куклен. Празникът ще започне с тържествена литургия в храм „Успение Богородично” и “Св. Атанас”.

След службата, в 10,30 часа ще тръгне литийно шествие до определеното място близо до моста в града, откъдето ще бъде хвърлен светия кръст.

И тази година победителят ще получи награда, уверяват от Общината. Припомняме, че миналогодишният смелчага, уловил кръста, се казва Валери Костадинов.

 

Брезово

След повече от 10 години в Брезово ще бъде възстановен ритуалът по хвърляне на Светия кръст на Йордановден.  Тази година на 6 януари традицията ще бъде спазена и в Брезово. От 10 ч. отец Младен ще отслужи литургия в църквата „Свети Димитър”. Час по-късно от храма ще тръгне и празнично шествие към река Розовецка, където ще бъде извършен ритуалът.

Местните се надяват да има повече смелчаци, които ще влязат в ледените води.