Една от най-големите музикални институции на Австрия  -  Виенският симфоничен оркестър, пристига за първи път в България за два големи концерта на 9 и 10 септември на Античния театър в Пловдив. Официалният оркестър на град Виена прави специален реверанс към публиката под тепетата като на сцената ще излязат двама световноизвестни и емблематични пловдивчани – цигуларят Марио Хосен и диригентът  Найден Тодоров.

Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.  

„Виенският симфоничен оркестър е на повече от 120 години. Гостувал е в над 100 държави, но  за първи път идва в България. Горди сме, че ни поканихте и през септември ще изнесем два концерта.  Солист е Марио Хосен, а за първи път диригент на оркестъра ни ще бъде Найден Тодоров. Част от колегите ни познават Пловдив – един от контрабасистите ни е роден тук. Казва се Иво Йорданов”, каза управляващият директор на Виенския симфоничен оркестър Михаел Гюнтер. Той разказа, че вчера е успял да направи дълга разходка из Пловдив и е видял Античния театър, който му доставил огромно удоволствие.

„Впечатлен съм – от една страна това е много стар град като история, а от друга – млад по дух. Сигурен съм, че музикантите ни ще усетят тази атмосфера и заедно с публиката ще се насладят на двата концерта”, каза още Гюнтер.

Цигуларят Марио Хосен пък не скри, че е щастлив да се завърне в града, в който е роден и че от друга страна - като австрийски гражданин от 30 години, ще бъде посредникът за симбиоза между Виена и Пловдив в концерта.

За избора на произведение на Паганини Марио разказа: „Влюбен съм в Паганини и тази любов е още от детските ми години в Музикалното училище в Пловдив. Свирил съм творбите му в 41 държави и се радвам, че ще го направя и тук”.

Гост на официалната пресконференция за представянето на събитието бе и Н. Пр. Г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия. Като бивш музикант тя не скри вълнението си, че Пловдив ще бъде домакин на такова уникално събитие, защото градът е съчетал по уникален начин история, настояще и култура.

„Виенският симфоничен оркестър е един от най-известните ни оркестри в цяла Европа. От 120 години те изпълняват класическа музика, но и държат пулса на новото време с нови произведения.  Техните концерти са необичайни и носят особено преживяване на публиката. Например през 1913 г.  се провежда прословутият концерт с плесница.  Програмата предизвиква брожение сред публиката, след като в нея са включени романтични творби на Брамс в комбинация с Девета симфония на Брукнер.  Виенският симфоничен оркестър има и българска връзка. През 1928 г. той изпълнява пиеса на Панчо Владигеров, а пианист е Херберт фон Караян”, разказа посланик Вике. Тя изрази съжаление, че по време на концертите мандадът ѝ ще е изтекъл, но веднага получи покана от кмета Здравко Димитров да присъства независимо, че вече няма да е посланик у нас.

Зико пък си пожела тези гостувания на Виенския симфоничен оркестър да се превърнат в традиция и всяка година той да свири в Пловдив.

Заместникът му Пламен Панов подчерта, че градът продължава да надгражда постиженията си след инициативата Европейска столица на културата и подчерта, че точно такива събития със световни артисти са пътят градът да се популяризира още повече.

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър ще бъде факт благодарение на инициативата на сдружение „Тракия”.

„Имаме зад гърба си организирането на 8 камерни концерта в Чалъковата къща. Решихме да организираме нещо по-мащабно. Марио Хосен започна да води разговори с ръководството на Виенския симфоничен оркестър, а аз – с кмета Здравко Димитров и със зам.-кмета Пламен Панов. Ето че нещата се получиха”, каза бизнесменът Иван Попов.

На финала на пресконференцията от екипа организатор поканиха всички пловдивчани да се насладят на концертите на 9 и 10 септември. Билетите са на цени от 40 до 100 лева и вече се продават в мрежата на Ивентим.