Министерство на културата  поряза Пловдив с финансиране за проект за реставрация и консервация на къща „Хиндлиян” . Аргументът на комисията е, че е нарушена  т. 6, т.4 от Правилата за кандидатстване, която гласи, че не се разглеждат исканията от лица – в случая Община Пловдив, които не са изпълнили условията при предходно финансово подпомагане от МК и не са отчели изразходването на средствата по определения нормативен ред.

Решението на комисията е меко казано странно по две причини. Първо, проектът за реставрацията и консервацията на стенната полихромна декорация на паметника на културата от национално значение не е подаден от Община Пловдив, а от Общински институт „Старинен Пловдив”. 

ОИ „Старинен Пловдив” е самостоятелно юридическо лице и не е сключвало договор с Министерството на културата, по която и да е обявена от ведомството програма.

Второ, предходният проект, който МК посочва като незавършен и отново е за реставрация и консервация, но на тавана в същата къща, е приключен, специална комисия, назначена от министъра на културата, е приела  обекта и е издала Протокол и Заповед. Разплатени са и всички разходи.

Проектът за реставрация и консервация на тавана в „Хиндлиян” е типичен пример за трудната комуникация с Министерство на културата.

Община Пловдив кандидатства за финансиране в Министерство на културата през март 2020 г. и получава 18 208,20 лв., вместо исканите близо 100 000 лв.  Срокът за изпълнение на проекта е до 15 ноември същата година. Той обаче е удължен заради извънредното положение заради Ковид-19 до 28 февруари 2021 г., а писменият отчет да бъде внесен в МК до 15 март 2021 г.

В определения срок в договора - на 25 февруари,  Общината сезира Министерството, че е необходимо назначаването на комисия, която да приеме извършените консервационно-реставрационни дейности. Такава министърът на културата по това време Боил Банов назначава със заповед  на 16 април 2021 г., а тя се събира на 21 април. Протоколът от проверката е изготвен 24 април, а Заповедта на Приемателната комисия – на 27 май.

Очевидно Общината няма как да отчете проекта си в срок до 15 март 2021 г., защото Министерство на културата е назначило Приемателната комисия след въпросния срок, а самата документация от МК се е забавила до края на май.

Община Пловдив изпраща цялата отчетна документация на 22 юни 2021 г. В средата на септември за изненада на експертите под тепетата от културното ведомство е получен мейл, че документите отново трябва да бъдат изпратени, защото са изгубени.

Епистоларната сага продължава при няколко министри на културата – Боил Банов, Велислав Минеков – на два пъти, Атанас Атанасов. И никой не отговаря на питанията на Общината кога Културното министерство ще преведе последните средства по договора – 5000 лв. или 30 процента от общо отпуснатата сума. 

Междувременно Община Пловдив е изплатила тези пари на изпълнителя, защото е заплашена със съдия-изпълнител да ѝ бъдат запорирани сметките, защото приемателната комисия е одобрила и приела свършената работа.

„През това време вашият пост бе заеман от няколко министри, от които не получихме отговор дали и кога ще бъдат изплатени отпуснатите ни съгласно договора между Министерство на културата и Община Пловдив суми. За Общината изпълнението на този проект бе от изключителна важност и успешното му реализиране допринесе за имиджовото представяне на къща „Хиндлиян” пред туристите”, пишат в едно от последните си писма до министъра в оставка Атанас Атанасов.

Отговор не получават, но пък научават, че според Министерство на културата има проблем преди дни, когато става ясно, че проектът за реставрацията на стенните декорации на „Хиндлиян” е отхвърлен.

„Кореспонденцията ни с министерството е дълга и , за съжаление, неефективна. Общината е поставена в ситуацията, в която ежедневно изпадат гражданите в България – да се чувстват безсилни да получат информация и експертна помощ.  Ние обаче ще реагираме, защото това отношение към културно-историческото наследство на Пловдив е недопустимо. С официално писма приканихме министъра в оставка Атанас Атанасов и експертите във ведомството да преразгледат решението на комисията. Могат да бъдат насочени и целеви средства за реализацията на този проект, тъй като къща „Хиндлиян” е архитектурно-художествен паметник от национално значение, а предвидените реставрационно-консервационни работи са аварийни и наложителни”, коментира пред PlovdivTime заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той допълни, че ако от ведомството отново останат безмълвни, общината е готова да си търси правата и в съда.

Зам.-кметът подчерта, че проблемът за Пловдив всъщност е много голям, защото със същия формален аргумент могат да бъдат отхвърлени проекти и на други културни институции – музеи и галерии.

Припомняме, че поради пасивността на Министерството пропадна и реставрацията и консервацията на къща „Павлити”, след като от ведомството, въпреки настоятелността на общината, пропуснаха сроковете за подписване на анекс към договора за удължаване на срока поради неявяването на кандидати за ремонта.