Камерната зала на Драматичен театър–Пловдив вече официално носи името на Стефан Данаилов. Тази вечер на старта на фестивала „Сцена на кръстопът” бе открит и релефът, изработен от скулптура Димитър Рашков.

„Отново е септември. Отново 11-и – един прекрасен, но тъжен ден, защото сред нас не е един голям творец, голям ваш приятел, бащата на този фестивал – Стефан Данаилов. Той ми е бил министър, политически опонент, но и скъп приятел. Той беше един уникален човек, любопитен човек, любопитен към света, към хората, към изкуството. Възхищавах му се на начина, по който слушаше и помагаше. Той имаше огромна добра душа. Беше много земен и истински. Умееше да прощава на всички и остава достоен пример какъв трябва да бъде добрият актьор, политик, човек”, това каза на официалната церемония директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.

Той припомни за привързаността на Ламбо към Пловдив и театъра под тепетата. Благодарение на големия актьор Драмата има Камерна зала. Затова екипът решил и предложил на Министерство на културата тази зала да носи името на професора.

Сред официалните гости на церемонията бе депутатът и член на Комисията по култура и медии в парламента – Евгени Будинов.  Той е един от инициаторите да бъде почетен Стефан Данаилов.

„Депутат, политик, това е част от моята биография. Нещото, с което се гордея най-много е, че съм студент на Стефан Данаилов. Той е най-големият, най-добрият български актьор. Имам много спомени на „Сцена на кръстопът”, защото професорът ни доведе на фестивала още първата година. Бяхме част от масовката в спектакъла „Декамерон” на Александър Морфов. В Пловдив професорът срещаше завършващите си студенти с тези, които е приел в новия си клас. Обичаше Пловдив и театъра и се радвам, че тази зала ще носи името му”, каза Будинов и изпрати въздушни аплодисменти към своя учител с думите „мастер, обичам те”.

Будинов изчете стихотворение на Спас Гърневски, посветено на фестивала и Стефан Данаилов.

Заместник–кметът по култура Пламен Панов приветства гостите от името на Здравко Димитров и подчерта, че Стефан Данаилов и Пловдив са едно цяло, а за екипа му е било голямо предизвикателство и мисия фестивал да има въпреки пандемията.

Главният спонсор – инж. Димитър Георгиев, сподели, че за него е било привилегия и радост не просто да общува с Ламбо, а и да бъде негов приятел. После припомни, че благодарение на фестивала „Сцена на кръстопът” бе ремонтирана не само Камерна зала, но не малка част от основната сграда на театъра. След това заедно с Кръстю Кръстев откриха релефа на Данаилов.

Сред гостите бяха много актьори и приятели на Стефан Данаилов, депутатът Славчо Атанасов, областният управител Дани Каназирева и заместник-председателят на Общински съвет Ангел Иванов.

Сред първите пред релефа за снимка застана племенницата на Ламбо – Росица Обрешкова, както и дългогодишната сътрудничка на професора Невяна Малчева. Празникът се пренесе на лятно кино „Орфей”, където имаше прожекция на филма „Монолог” от Георги Тошев, посветен на Стефан Данаилов.