Драматичният театър ще има свой музей, който ще показва на посетителите богатата история, лицата на трупата и тайните на раждането на един спектакъл. Той ще бъде разположен на третия етаж в основната сграда. С най-модерните технологии на ценителите и посетителите ще бъде даден достъп до богатия архив на театъра.

Проектът за музея има дълга история. Още преди години големият театровед Пенка Калинкова и журналистът от БНТ Владислав Севов заснеха серия от интервюта с големи имена от сцената, свързали своята творческа биография с Пловдив.  Със събирането на архива и историята  се зае и театроведът Катерина Георгиева.

 С трудната задача да обединят цялата разнородна, но важна информация са се заели дизайнерите от студио „Апартамент 101“.

„Със средствата на виртуалната реалност ще възстановим първата зала на театъра, за която са запазени планове.  На сцената дори биха могли да се играят виртуални постановки. Имаме много звукови записи от интервюта на артисти и спектакли, от които посетителите ще могат да си избират какво да чуят. А с помощта на VR очила ще могат да надникнат и видят онова театрално пространство”, разказа Олимпия Желязкова, която заедно с Георги Мухчиев работи по реализацията на проекта.

Музеят ще има и физическа експозиция, която посетителите ще могат да видят.  Чрез специални табла публиката ще може да избере какво да види и прочете. На една от стените ще има гигантски колаж от снимки, а чрез специална лупа всеки ще може да увеличава и да открива познати и непознати лица или кадри от спектакли.

 

На друга от стените в музея ще бъде монтирано специално огледало, на което ще оставят подписите си всички, свързали живота и творческия си път с Пловдивския театър. А първият сложил парафа си там, бе директорът Кръстю Кръстев.

„Идеята ни е да отворим театъра към публиката и да покажем всеки етап от реализацията на един спектакъл. Как се случва той от първите скици и чертежи до сцената”, разказа Олимпия Желязкова.

Катерина Георгиева допълни, че освен всички модерни технологии, ще има и експонати и показа актьорското куфарче за гримове на Георги Пенев – едно от знаковите лица на Пловдивския театър.

„От години работим с мисълта да създадем един културен център в сърцето на Пловдив. Този музей ще бъде достъпен постоянно. Посетителите ще могат да го разгледат и през деня, и в антракта на спектакъла, а защо не и да пътува от друг град, за да го посети”, разказа директорът Кръстю Кръстев.

Работата по новата музейна експозиция е възможна с финансовата подкрепа на фондация „Балкански културен форум” в лицето на инж. Любозар Фратев.

Той ще подкрепи проекта с 25 000 лв.

Експозицията ще бъде така направена, че да може да се обновява, допълва и променя.