Великата Лили Иванова предизвика френетични аплодисменти и изправи трибуните с появата си и изпълненията си на сцената на наградите на БГ радио в зала Колодрума в Пловдив.

Примата на българската естрада се появи боса, а докато  изпълняваше „Живея тук и сега” и „Детелини”, скачаше и се забавляваше заедно с публиката.

След забележителното ѝ изпълнение водещите Рафи и Ненчо Балабанов поканиха братята Магардич и Джуди Халваджиян да връчат приза в раздел  „БГ изпълнителка”, където номинирани бяха Мария Илиева, Михаела Филева, Тони Димитрова, DARA, Дара Екимова.

„На нас се падна честта да дадем приза в най-желаната категория. Мисля да поканя победителката да участва в “Като две капки вода”. Всъщност важното е да не попада никой в „Господарите”. Продължавайте да вдъхновявате създателите на музика”, пошегуваха се Маги и Джуди.

После  прочетоха името на победителя – Дара Екимова.

Младата певица не скри вълнението си от признанието на публиката и сподели нещо съкровено, че винаги е мечтаела за поп сцената и си е представяла този момент.

 “ Това е благодарение на вас и на това, че слушате музиката ми. Благодаря на майка ми, която вярва в мен от самото начало. Благодаря на всички ви!”, каза тя.

Следващото музикално изпълнение бе на Владимир Ампов-Графа, който пя една от най-новите си песни – „Burnout”.

В  „БГ дебют” статуетката отиде при Robi, връчиха я Иво Аръков и Наско Пенев от Б.Т.Р.

“Тази награда е много ценна за мен. На нея пише “дебют”, но аз от години се боря музиката ми да достигне до вас и съм благодарен на БГ радио, че направи това възможно. Благодаря на приятелката ми Плами, която ми помага във всичко в този живот, включително и за песните ми. Хора, давайте шанс на младите изпълнители, имаме какво да покажем”, каза развълнуван артистът.

После на сцената излезе кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той благодари на организаторите, че от години избират точно градът под тепетата да е домакин на церемонията.

Градоначалникът връчи приза в категория „БГ колаборация” на Миро и Мария Илиева за песента им „Ако утре няма днес”.

“Каква превилегия е да творя с Миро! Много те обичам! Благодаря на вас и на БГ радио, че дадохте шанс на тази песен”, каза на микрофона Мария Илиева.

Истинска сензация предизвика следващото изпълнение – дуетната песен „Друг живот” на Софи Маринова и Дони. Публиката отново избухна в аплодисменти.

Последва връчването на приза за БГ група”, а със задачата да обявят победителите се нагърбиха Иван Бърнев и Джо Лин Търнър. Номинирани бяха  Б.Т.Р., „Мери Бойс Бенд”, „Остава”, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, Deep Zone Project. Победата бе за Б.Т.Р.

“Благодарим на всички, които са гласували. Да бъдеш в банда в днешно време не е лесно. Така че - благодарим на всички, които са ни подкрепили”, каза вокалистът Наско Пенев, който доскоро се изявяваше изключително успешно и в тв шоуто „Като две капки вода”.

Музикалната програма продължи с изпълнение на Миро, който потопи публиката в „Любов като небе”. След бурните аплодисменти на феновете Богдана и Симо Колев обявиха победителя в  категорията „БГ дует/трио/вокална група”. Статуетката отиде при момчетата от група „Молец”.

“Благодарни сме, че продължавате да ни подкрепяте - в нашия случай подкрепяте независимата българска музика. Благодарим, че видяхте потенциала ни, ние тепърва започваме. Дайте път на всички млади изпълнители”, единодушни бяха Кристиян Макаров и Юлиян Славчев.

Големият победител в категория „БГ изпълнител” стана Миро, който спечели статуетката в жестоката конкуренция на Веселин Маринов, Владимир Ампов-Графа, Любо Киров и Руши.

След като пя и бе награден, Миро отстъпи сцената на Стефан Вълдобрев. След изпълнението му актьорът Мариан Бачев и текстописецът Александър Петров връчиха приза „БГ текст”, а наградата отиде за втори път за вечерта при група „Молец”  за „Цялото време”.

Михаела Филева не изневери на традицията и отново се включи в церемонията. Тя изпя парчето „La musica”, а след изпълнението ѝ бе обявен победителят в категория „БГ песен”. Там за втори път грамофончето отиде при Дара Екимова за парчето „Дишам”.

„Изобщо не го очаквах. Това парче ме спаси и ви благодаря, че го слушате и ме подкрепяте. Много съм щастлива, че има вълна нова и смислена българска музика, в която се говори за важните неща”, не скри емоциите си певицата.

Тя отстъпи сцената на Дара и Венци Венц, които изпяха парчето „Змия”. Актрисата Елена Петрова и шеф Иван Манчев пък обявиха победителя в категория „БГ видеоклип”. За трети път статуетката отиде при група „Молец” за „Цялото време”.

Хитовият дует получи и приза за „Най-добър албум”, а наградата им връчихат Дарин Ангелов и Кaleen(представителка на Австрия на Евровизия).

Следващото изпълнение бе на Руши, а финалът бе за най-вълнуващата категория  „БГ вдъхновител”.

Приза спечели Кирил Маричков, който не бе в залата. Още по време на турнето на „Фондацията” – сборната фондация, в която участва и той, стана ясно, че рокаджията има здравословен проблем.

Затова в залата нямаше изненадани, че Маричков благодари за признанието с видео обръщение. Статуетката от негово име приеха съмишлениците му от „Фондацията”.

Вечерта завърши с вълнуващо изпълнение на емблематичното парче на Маричков  и „Щурците” „Клетва”, изпълнено от всички артисти.