Православните страни, които спазват Юлианския календар, днес празнуват Рождество Христово. Сред тях са Русия, Сърбия, Македония, Украйна, както и манастирите в Света Гора, коптите в Египет и други.

Съперничещите си патриаршии на Киев и Москва изложиха наяве разногласията си в приветствията си по случай православната Коледа, която се отбелязва тази нощ в Украйна и Русия, предаде Франс прес.

"Надяваме се, че Господ ще ни помогне да прогоним Злото и да победим агресора, защото истината е на наша страна", заявява в публикувано на сайта си видеообръщение патриархът на Киев Филарет, имайки предвид Русия.

Патриархът на Москва Кирил пък изрази надежда в свое изявление, че "нациите от историческа Рус (името на първата славянска държава, основана около Киев) ще запазят и подновят духовното си единство". Тези думи са насочени към Филарет, бивш високопоставен член на Московската патриаршия, който след независимостта на Украйна през 1991 г. и разпадането на Съветския съюз учреди Украинска православна църква и се самопровъзгласи за неин патриарх.

Отношенията между Киев и Москва са в най-ниската си точка откакто Русия анексира Крим през 2014 г. и избухна сепаратисткият конфликт в проруската източна част на Украйна, в който са убити над 10 000 души, отбелязва Франс прес, цитирани от БНТ.