13 културни и образователни институции в Пловдив, Котел и Широка Лъка се обединяват в консорциум „Изкуство и образование”. Техни представители се събраха днес в Концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” и положиха подписите си под документа.

В учредяването на консорциума, иницииран от АМТИИ, се включиха НУМТИ "Добрин Петков", НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив, НГСЕИ - Пловдив, НУФИ "Филип Кутев" - Котел, НУФИ - Широка Лъка, Ансамбъл "Тракия" - Пловдив, Държавна опера Пловдив, БНР РРС Пловдив, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив.

Целите на консорциума са да подкрепя и промотира изкуството и образованието по изкуство, да насърчава творческия диалог, съвременните течения и авангардните търсения в изкуството, да подпомага и популяризира съвременните форми на художествено изразяване, включително иновативните и експерименталните, да повишава знанията и обогатява културата на разбиране и възприемане на изкуството от широката публика, да подкрепя развитието и утвърждаването на достъпно и приобщаващо изкуство, да подпомага професионалното, неформалното и продължаващото образование в областта на изкуствата с цел повишаване на качеството и ефективността на обучение, да опазва културното наследство.

Всички заложени в учредителния документ цели ще бъдат реализирани чрез създаване на съвместни проекти, политики и програми, финансиране и организиране на дейности, улесняващи достъпа на обществото до изкуство и образование, финансиране и подпомагане на артисти, преподаватели за участие в резиденции, турнета, научни форуми, фестивали и конкурси, логистична и финансова подкрепа на млади таланти и деца с изявени дарби.

„Ние винаги сме работили заедно и сме силно свързани, но смятам, че с този консорциум ще обединим още повече усилията си и ще направим работата си по-видима за обществото. Ясна е важната роля на изкуството, животът без него е пуст”, подчерта основният организатор и двигател на инициативата – ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Подкрепа тя получи от директора на Операта доц. Нина Найденова: „Нашата институция е най-големият приемник на възпитаници на АМТИ. Няма как да не подкрепим този нов полъх, новата идея. След емблематичната 2019 г. сме приели като мисия да гледаме все по-смело в задачата да работим за културата на Пловдив. Тя е все по-необходима заради времената, в които живеем. Затова е важно да вървим ръка за ръка”.

Тя бе категорична, че новият консерциум ще се превърне в пример за обединение и за другите градове в България.