Декорът на най-новия премиерен спектакъл в Кукления театър „Кученцето, което не можеше да лае” ще се превърне в инстумента маримба в ръцете на актьорите. Представлението, чиято премиера е на 31 октомври от 10:30ч, е по едноименната приказка на Джани Родари. Драматизацията за сцена е на Христина Стоилова. Тя е автор и на декора, и куклите за представлението.

„Много пъти ми се е искало да оставя текст на Джани Родари в театъра. Когато прочетох пиесата на Кристина Стоилова, разбрах, че моментът е настъпил. Текстът вълнува и малки, и големи, защото засяга темата за пътя, който извървяваме, за да открием себе си. В нашия случай става въпрос за кученце, което не може да лае. По пътя си среща много животни, а всяко от тях му показва как мисли, че трябва да лае едно куче. Така минава през ”кукуригу”, „муу” , за да открие истинската си природа. Но през този извървян път, кученцето е научило много, а както знаем, всяко знание е полезно”, каза режисьорът Веселин Бойдев.

Куклите в ръцете на четиримата актьори : Даниела Тенева, Димитър Николов, Наталия Василева и Румен Караманов, не просто ще разказват историята, но и ще създават музикалната картина. Това ще се случва чрез Лууп Стейшън, техника, която ще наслагва звуците.

„Композиторът Иван Гърбачев тръгна със страх към този начин на използване на Лууп Стейшъна, но всичко се случи добре – нещо , в което ще се убеди и публиката на 31 октомври”, каза още Бойдев.

Целият екип се обедини около мнението, че както в много голяма част от творбите на Джани Родари, и тук в изразните средства на приказката се разсъждава за нещата от живота. И в един глас риторично попитаха: „Не ви ли се е случвало родителите ви да ви кажат – направи това така, приятелите ви на ви казват – направи онака, а вие да направите нещо трето” .

С това представление завършва фестивалът „Месец на Джани Родари” . От Кукления театър с гордост споделиха, че форумът е предизвикал огромен интерес с 5-те театрални заглавия и множеството работилнички. Над 100 рисунки, 40 стихчета и приказки са пристигнали до днес за участие в конкурса.

„Надяваме се, фестивалът да има второ издание догодина. Колебаем се кой да бъде вдъхновителят – между един български автор и име от световната литература”, каза директорът на Куклен театър.