Осмото издание на международния фестивал Opera Open ще бъде открито  на 4 юни с премиера на “Кармина Бурана” от Карл Орф на върха на хълма Бунарджика от 21 часа. Колелото на съдбата се завърта и пренася артисти и публика 55 години по-късно отново на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен спектакъл на открито в Пловдив.

За събитието се изгражда мащабна сцена, олицетворяваща кръговрата във Вселената, на която ще се качат над 150 артисти от Държавна опера-Пловдив. Диригент е маестро Емил Табаков, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Солисти в „Кармина Бурана“ са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов. В постановката участва Хор, Балет и Оркестър на Държавна опера-Пловдив и Детски хор към Академията на Госпожа Опера.

Пълното название на кантатата в превод от латински гласи: "светски песнопения за пеене от певци и хор, с инструменти и магически образи". Постановката на хореографа Боряна Сечанова следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 г.

 Зад кориците са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „на маса“, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото влияние на повелителката Фортуна и неуспешните опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат.  За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев използва скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които "оживяват" чрез мапинг.

Поради големия интерес към премиерния спектакъл на Опера Пловдив, той ше бъде повторен на 5 и 7 юни.  Със съдействието на район „Централен“ са предприети всички необходими мерки за опазване природата и чистотата на емблематичното пловдивско тепе.

 

„Уважаеми зрители, молим да предвидите 20-30 мин време за изкачване до върха на Бунарджика. Публика ще се допуска от 20 часа и от двата подхода - източен с по-стръмни стълби и западен с по-полегата павирана алея, която започва от ресторант "Малкия Бунарджик" и Летния театър. Любезни сътрудници на фондация „Пловдив 2019” ще ви упътват за пътя до върха. Предвид по-хладното време в началото на юни ви съветваме да носите и връхна дреха за вашия комфорт. Напълно е забранен достъпът на коли по пътя на тепето, с изключение на служебни коли, които имат издадено разрешение. Умоляваме ви да опазвате природната забележителност, превърнала се в символ на Пловдив”, казаха от екипа на операта.

Програмата на Opera Open 2021 включва 16 вечери с 5 премиерни заглавия от 4 юни до 30 август със запазената марка за качество на Държавна опера-Пловдив. След Бунарджика спектаклите ще продължат традиционно на Античния театър в Пловдив, където зрителите ще видят премиери на „Севилският бръснар“, „Тоска“, „Дон Жуан“ с участието на международни артисти.

Събитието е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Билети за OPERA OPEN се продават на касата на Опера Пловдив, на лятната каса OPERA OPEN на Главната улица в Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.