В Пловдив имаш чувството, че се разхождаш във времето. Много често на такива места се вижда отпечатъкът на съвремието, но тук е точно обратното - виждаш консервация и определена изолираност, но в същото време мястото е живо. Тези впечатления сподели пред журналисти водещата френска историчка Елен Карер д'Анкос, която днес посети за пръв път града на тепетата. Д'Анкос не скри, че не е изненадана от преживяванията си в Стария град, защото небезизвестният автор Ламартин до голяма степен е успял да предаде същата нагласа.

Именно къщата на Мавриди, в която е бил отседнал писателят, заедно с тази на Клианти и Античния театър, бе опорна точка в туристическата обиколка на историчката днес. Тя бе придружена от посланика на Франция Ерик Льобедел, почетния консул на Франция в Пловдив Фани Брадинска и директора на ОИ "Старинен Пловдив".

"Това е един брак между миналото и настоящето, защото в Пловдив нямаш чувството, че времето е спряло - то продължава", сподели още Д'Анкос. Тя изтъкна, че в условията на днешното забързано ежедневие и модерни технологии е трудно човек да си върне усещането за култура. Именно това според нея ще бъде предизвикателството, след като Пловдив отстъпи титлата "Европейска столица на културата".

Вижте какво още сподели французойката във видеото на Traffic TV:

 

Елен Карер д'Анкос е считана за един от най-известните съвременни френски историци и многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят. В края на миналия век тя става първата жена пожизнен секретар на Френската академия на науките и като такава въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

На 20 март тя ще се върне в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента Макрон за честването на официалните празници на Франкофонията. 

В програмата на посещението й бе включена разходка в Стария град, къщите на Ламартин и Клианти, както и Античния театър. Визитата на Елен Карер д'Анкос ще продължи с официални срещи.