„Дни на музиката в Балабановата къща” е първият фестивал, който ще се завърне на сцената в Пловдив след дългата пауза заради пандемията с коронавирус по цял свят. Екипът е подготвил приказна програма, за да излекува душите на меломаните. 

Началото е повече от ударно – откриването на форума е с „Гласът „Страдивариус” Красимира Стоянова на 16 юни от 18.30 часа в Малката базилика. Знаменитото българско сопрано е камерзенгерин на Виенската Щатсопера, най-високата титла, която се присъжда в Австрия на оперни изпълнители. Тя й бе връчена преди десетилетие от д-р Клаудия Шмидт – федерален министър на образованието, изкуствата и културата. 

За гордост на Пловдив Стоянова е свързала творческия си път с града под тепетата, тъй като се обучава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” и я завършва със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. После свири в оркестъра на Пловдивската филхармония. След това тръгва по пътя на световните изяви - Карнеги Хол, Метрополитен опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Залцбургската опера, Лондонската кралска опера, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес и много други. 

На рояла в знаковия концерт под тепетата ще бъде Боряна Ламбрева. 

Второто събитие в програмата на фестивала е подчинено на бароковата музика с участието на Зефира Вълова, Сабина Йорданова и Василий Илисавский. 

Дни на музиката в Балабановата къща няма да изневери на традицията и ще посвети част от събитията си на младите музиканти и детската аудитория. Първо е тържественият концерт за 75-годишнината на Музикалното училище с клавирен рецитал на Николай Маринов. После е големият детски концерт на Римския стадион „Джаз за деца”. 

Фестивалът ще предложи и няколко камерни концерта  на изтъкнати солисти. 

Ето и пълната програма на Дни на музиката в Балабановата къща: 

16 ЮНИ:
18.30 ч., Малка базилика
Концерт „Гласът "Страдувариус" Красимира Стоянова; На рояла: Боряна Ламбрева

17 ЮНИ
 18.30 ч., Kъща Хиндлиян, двор
Концерт „Барокови солисти” с участието на Зефира Вълова - барокова цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот, Василий Илисавский – чембало 

26 ЮНИ
18.30 ч.,Малка базилика
Концерт, посветен на 75-годишния юбилей на НУМТИ “Добрин Петков”, клавирен рецитал на Николай Маринов 

27 ЮНИ
18.30 ч., Римски стадион
Голям детски концерт  - 10 години “Джаз за деца” със специалното участие на формация „Джазтет”

28 ЮНИ
 18.30 ч., Балабанова къща
Концерт на вокална формация “Светоглас”  - „Българската полифония”

30 ЮНИ
18.30 ч., Балабанова къща
Рецитал на кралицата на маримбата Василена Серафимова

ЮЛИ
18.30 ч., Балабанова къща
Цикъл “Изтъкнати камеристи”  - концерт на Зорница Иларионова – цигулка, и Атанас Кръстев – виолончело 

5 ЮЛИ
11.30 ч., Балабанова къща
Цикъл “Изтъкнати камеристи”  - концерт на струнен квартет „Фрош”