След близо двугодишно отлагане пловдивската публика ще стане свидетел на дългоочакваната премиера на моноспекакъла „Камбаната” по едноименния роман на писателя Недялко Славов. Първото завъртане на представлението е в края на септември на Античния театър, а в дрехите на емблематичния герой Вено ще влезе Деян Донков.

Припомняме, че още в края на 2018 г. Пловдивският театър обяви, че моноспектакълът ще бъде част от репертоара на трупата. После обаче безпрецедентната здравна криза тотално промени програмата на екипа на Драмата.

За радост на публиката близо две години по-късно проектът ще има своята сценична реализация с финансиране по отворената покана „Наследство” на фондация „Пловдив 2019”.

Творческият екип, който стои зад спектакъла има 7 награди Икар и 12 награди Аскеер. Режисурата, драматургията и изпълнението е на Деян Донков, сценографията – на Никола Тороманов-Фичо, музиката – на Петя Диманова. Публиката ще чуе наживо изпълнения на оркестър Карандила. Хореографията е дело на Деян Георгиев, сценографията и видеото – на Стефан Н. Щерев, а видео картината и дизайна – на Марио Стойнов.

Романът „Камбаната” е едно от най-забележителните белетристични произведения на нашето съвремие. След огромния читателски отзвук книгата съвсем заслужено спечели някои от най-престижните награди в литературата – приза „Хеликон” за нова българска художествена проза, „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга и Националната награда „Христо Г. Данов”  за „Художествена литература”.

„Романът на Славов „Камбаната“ идва в един от тежките моменти от нашия български живот. Тази книга идва, за да ни напомни, че не всичко е загубено, за да ни отърси от заблудите, в които сами сме се натикали, за да ни покаже за пореден път в нашата история пътя към Светлото. Светлината, която през определени интервали от време все ни се налага да търсим отново. Светлината, която всеки път ни се изплъзва, която винаги някой ни отмъква изпод носа. Светлината, която единствено Камбаната ще отрази и ще я насочи към душите ни. Това прави Недялко Славов в романа си. Романът „Камбаната“, носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот. Обезлюдените села, опустошените села и техните беззащитни обитатели, жестоките картини на насилие и погроми, поруганите храмове”, казва за книгата редакторът ѝ Стойо Вартоломеев.

Още при първото представяне на идеята за драматизиране на романа, Деян Донков също сподели силните впечатления, останали след прочитането на романа: „Камбаната” ме потресе. В деня, когато ми се обадиха, да ми предложат да изиграя образа на Вено, си мислех, че от книгата би се получил чудесен моноспектакъл. Аз вярвам в късмета си и поканата потвърди това.  Стискайте палци да ви изкараме душите”.

И публиката в Пловдив стиска палци, защото историята, която ще разкаже Донков от сцената, е историята за нашия живот, нашия свят, на тревогите, страховете и надеждите ни.