Реставрираните врати на Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър Петров Кудоглу” ще бъдат експонирани  в зоната на Централна поща, където се е издигала сградата преди да бъде съборена през 1973 г. Инициативата е на Общинския институт „Старинен Пловдив”, който съхранява красивите творби от дърво с флорални елементи и метален подпис ДК.

Безценните за историята на града експонати са част от изложбата  „Вратите на благотворителността” по повод 160-годишнината от рождението на Димитър Кудоглу и могат да бъдат видени в Балабановата къща.  До този момент те са съхранявани в къща „Бирдас”, където се пазят и две от страничните врати на сградата. Реставрирани са от специалистите в „Старинен Пловдив”.

Вратите са едно от малкото останали материални свидетелства за Дома на благотворителността.  Мебели оттам са експонирани в къща „Недкович”, а в Медицинския университет са запазени мебелите от заседателната зала. Всички тези знаци, които разказват историята на големия дарител присъстват в изложбата със снимки и записи с разкази, които посетителите могат да чуят чрез QR код.

На 25 май 2010 г. Райна Каблешкова дари на НБ „Иван Вазов” три изключително ценни архивни документа, разкриващи дейността на Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“ в Пловдив – Протоколна книга, Книга на посетителите на дома и Златна книга на благотворителите. Това са документи от архива на дядо й Недко Каблешков – значима личност, свързала трайно живота си с Димитър Кудоглу. Копия от две от тях, НБ Иван Вазов предостави като част от експозицията „Вратите на благотворителността“ в Балабановата къща.

В експозицията  са подредени и документални пана с много интересни факти за Дома на благотворителността и делото на Димитър Кудоглу на д-р Мая Лесинска и д-р Стефан Шивачев. По време на откриването прозвуча и химнът на Дома в изпълнение на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.

Зад проекта, който разказва за делото на великия дарител, стоят консорциум „Изкуство и образование”, НБ „Иван Вазов”, „Държавен архив”-Пловдив, МУ-Пловдив, както и наследниците на Кудоглу семейство Братанови.

„Когато си говорим, какво е будител, можем да дадем и пример – Димитър Кудоглу е човекът, който пълни думата със съдържание”, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той припомни, че вече е задвижена процедурата да бъде експониран бюст-паметникът на дарителя в Цар Симеоновата градина.