Алея за достъп на хора с увреждания, открита експозиция, открито стълбище и информационен екран ще има Градската художествена галерия след реализацията на четвъртия етап от ремонта, реставрацията и реновацията на сградата и прилежащите ѝ пространства на ул. "Съборна" 14А в Стария град. Вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на стойност 308 078,85 лв. без ДДС. 129 143,89 лв. са за алеята за достъп на хора с увреждания, а останалите средства - за откритата експозиция, откритото стълбище и екрана.

Той ще бъде с размер 610/330 см. Върху него ще може да има прожекции. Зрителите ще бъдат правостоящи или седнали на преместваеми столове, както и на стъпаловидни бетонови места за сядане срещу екрана.

"При подбора на растителността умишлено е търсено приоритетно силуетното въздействие. Багровите акценти са съсредоточени предимно през ранна пролет (Magnolia Soulangeana, Cercis siliquastrum) и през есента (Acer palmatum f. “Disectum, athropurpureum”, Rhus typhina). Дискретно колоритно въздействие се очаква от нюанси на зелената барга към сребристо (Elaeagnus angustifolia) и подчертано тъмно зелено (Taxus baccata, Ilex aquifolium) В разработката от настоящия етап са съобразени възникналите забележки към предходния. В композицията са предложени предимно средновисоки и ниски храсти. Идеята е от една страна да не създават преграда пред погледа към главната фасада на галерията и в пространството с екрана, а от друга страна да бъдат подходящ фон за експониране на открито на пластики, скулптури и други произведения на изкуството. За целта са предвидени както храсти със светла багра на листата (Elaeagnus angustifolia) като фон за скулптури от тъмен материал, така и видове с тъмнозелена листна маса (Taxus baccata и Ilex aquifolium) фон за скулптури от мрамор или други светли материи", става ясно от заданието.

Това е поредният етап от мащабния ремонт на сградата на ГХГ и пространствата около нея. Реставрираното здание вече посреща посетители.

Нещо повече - ремонтът и реставрацията донесоха поредица от престижни награди.

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия - Пловдив” бе отличен с награда в категорията "Социална инфраструктура – Култура" на националния конкурс „Сграда на годината – 2022“, както и специална награда на „Българските архитектурни награди 2022”. Проектът е на “Арко Тийм” с авторски колектив арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов и арх. Ангел Чуруков. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид. По стари снимки са установени цветовете на сградата. След прецизно заснемане на дървената дограмата са изработени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възстановяването на компрометираната мазилка и орнаментите.