„Когато подготвяхме тази изложба по повод 160-годишнината от рождението на  Димитър Кудоглу, осъзнахме, колко необходими са ни необходими днес личности като него. Той е примерът за човек, роден в малко село, което днес дори не съществува, но за 20 години се издига до нивото на един от най-богатите българи. Неговият живот показва тези изключителни традиции, които има българският народ, в дарителството. Правел го е, защото така е научен в семейството си”, каза на откриването на изложбата в Цар-Симеоновата градина директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Той подчерта, че в последните 30 години в България се е случило така, че вече има изключително богати хора, които се чудят какво да правят с парите си, и точно примерът на личности като Кудоглу са важни.

Изложбата е експонирана точно срещу мястото, на което се е издигал построеният от него Дом на благотворителността, съборен през 1973 г. за разширяването на Централна поща.

„Той събира най-добрите специалисти по детски болести, венерически заболявания и туберкулоза. В онези времена това са били болестите с най-висока смъртност у нас. Например 18 процента от хората са умирали от туберкулоза. Кани лекарите и ги изпраща в Европа, за да проучат най-добрите практики и да ги приложат в Пловдив.  После разкрива и Противобясна станция. Заради неговото дело в Народното събрание е приет Закон за дома на благотворителността. Депутатите се изправят на крака и всички аплодират Димитър Кудоглу”, каза още Шивачев. Той допълни, че по направени от специалистите сметки, меценатът е дарил около 40 млн. лева за Дома на благотворителността.

„Да се говори за хора от такава величина, особено в днешните времена е трудно. Има ли такива дарители като Кудоглу днес? Ние се противопоставяме на издигането на храмове дори.  Той е бил не само щедър, но е помислил и как може да се издържа Домът като е дарил и два склада, с приходите от които да се подпомага болницата. Припомням, че Общинският съвет гласува единодушно бюстът на Димитър Кудоглу да бъде върнат в Цар-Симеоновата градина. Не трябва да забравяме какво е било. Нека бъдем по-добри и по-смирени. Имаме пример”, каза кметът Здравко Димитров.

На откриването присъстваха наследниците на големия дарител - Пенчо, Петър и Нели Братанови, които са от страна на племенницата му Мария Братанова. Именно пред нея големият дарител Димитър Кудоглу, гледайки от терасата на собствения си дом, изрича думите: "Мария, душата ми се пълни като гледам Дома. Това е моята истинска рожба”.