Археологическият музей в Хисаря представя за първи път Тракийското съкровище от Луковит. Всички жители и гости на града имат възможност да се насладят на невероятния талант от Античността на тракийските майстори торевти и ювелири. Експозицията е на разположение на ценителите всеки ден.

Луковитското съкровище е тракийско съкровище от третата четвърт на IV век пр.н.е. Съхранява се в Регионалния исторически музей в Ловеч. Изровено е случайно в района на Луковит от местен орач през 1953 г., допълнено е през 1955 и 1968 г.

Съкровището се състои от 15 сребърни съда – 6 чаши, 5 фиали и 4 кани. Включва още и 3 непълни гарнитури от конски амуниции - миниатюрни правоъгълни и триъгълни плочки с изображения на лъвски и човешки глави, както и на сфинксове, 3 юзди и 3 железни топки. Съдовете са украсени с палмови листа, лотосов цвят, бадемови плодове и различни сцени - конник, тъпчещ лъв, и лъв, нападащ елен.

Разграничават се няколко стилови, сюжетни и композиционни направления в изработката им. Върху чаша са изобразени 2 реда от по 8 женски бюста, а на шийката на каничка е изобразен лабрис.