Най-възрастният спасител в Синеморец хвана кръста в ритуала на "Богоявление", който по традиция се провежда и по стар стил, предаде БГНЕС. 93-годишният Янко Янков е пенсиониран щурман от военновъздушните сили. По негова инициатива се възражда хвърлянето на кръста на Богоявление по стар стил след 67-годишно прекъсване и от 2015 година Янков участва в ритуала.

Ритуалът се проведе на 19 януари на плажа в местността "Бутамята". В морето се хвърлиха шестима мъже, сред които и 93-годишният полковник от запаса Янков, който за първи път стигна най-бързо до кръста и излезе с него.

„Не съм доволен, защото отецът не хвърли кръста силно навътре в морето, а твърде близо до брега, и аз може би затова го хванах първи", каза Янков.

Именно чичо Янко, както го наричат местните, беше в основата на възстановяването на ритуала за Богоявление в Синеморец пред 2015 г. след 67-годишно прекъсване. Оттогава той не пропуска да участва в него.

Най-старият синеморски спасител се хвърли в ледените води без специално облекло, само с плувна шапка, но преди това се маже със свинска мас.