Интерактивна карта показва 50 знакови епиграфски паметника на Пловдив и разказва историите им. Те са разделени в няколко групи – гръко-римски, османо-турски, възрожденски, румелийски и надписи от Третото Българско царство, надписи от времето на тоталитаризма, съвременни и чуждоезични.

„Идеята ни е чрез епиграфските паметници по един по-нестандартен начин да представим и разкажем хилядолетната история на Пловдив. Да подчертаем важното място на града както в България, но и ключовата му роля в световната история – например през Османската империя”, разказа един от авторите на проекта „Разчети Пловдив” доц. д-р Александър Гьошев.

50-те надписа в „Културен Маршрут: „Разчети Пловдив“ са фокусирани предимно в центъра и разказват своите истории, давайки нов поглед към минало и настояще. Надписите са от различни епохи, на различни езици – български, гръцки, латински, турски, арменски, френски и са написани на различни азбуки. Те и сега са част от градската среда, но са неразчетени от публиката – и историите им остават неизвестни.

Най-ранният е от 1 век след Христа, а най-новите са надписите на Седмия хълм и Седмото тепе, както и надписа от инсталацията „На родените днес”.

„На мен най-симпатичен ми е този на часовниковата кула на Сахат тепе, където е написано: „браво на майстора, стократно браво”, разказва още Гьошев.

Тоталитарните паметници също  са интересни – например този на Римския стадион, който оповестява, че през Пловдив на 27 срещу 28 юни 1980 г. на път за столицата на СССР – Москва, „тук горя огънят на игрите на XXII Олимпиада”.

Пътешествието може да се случи виртуално, но и реално. Всеки желаещ може да си вземе специална карта с кюар код, който ще го отпрати към сайта на проекта. Там има информация на български и английски за всеки един от 50-те обекта, а чрез гугъл посетителите могат да отидат и лично да видят паметника. Картите ще се предлагат в туристическите центрове на Пловдив, както и в някои галерии в Капана.

Проектът на Фондация Pro Libris, финансиран от Национален фонд „Култура“, стартира през миналата година и положи нов маршрут в културната карта на града. Чрез двуезичното уеб приложение „Разчети Пловдив“, гражданите и гостите на града вече имат широк достъп до епиграфите и невидимите нишки, които ги свързват, казват още  инициаторите.